Svet
1481 ogledov

V ZDA obudili zakon o vojni proizvodnji, ne boste verjeli, za kateri izdelek

mleko v prahu Shutterstock
ZDA se soočajo s pomanjkanjem mlečne formule.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo zaradi pomanjkanja mlečne formule za dojenčke v ZDA obudil zakon o vojni proizvodnji, ki vladi omogoča večji nadzor nad proizvodnjo zasebnih podjetij v izrednih razmerah.

Vlada v tovarne ne bo pošiljala vojske, ampak predsednikov ukrep pomeni, da lahko proizvajalcem sestavin, potrebnih za izdelavo mlečne formule, odredi, da jih prioritetno pošljejo podjetjem, ki to formulo proizvajajo. Prav tako se bodo lahko sedaj za uvoz mlečne formule iz tujine uporabljala tudi civilna vojaška letala.

Eno podjetje pokriva 40 odstotkov trga

Ameriški starši so zaradi pomanjkanja in visokih cen mlečne formule jezni na vlado, a poglavitni problem je v podjetju, ki pokriva 40 odstotkov trga v ZDA. Podjetje Abbott je namreč zaprlo veliko tovarno v Michiganu zaradi suma okužbe z bakterijo, poleg tega pa ima že dolgo zgodovino pomanjkljivosti v svojem procesu proizvodnje.

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je s podjetjem dosegla dogovor oziroma načrt za ponoven zagon proizvodnje ob upoštevanju vseh varnostnih zahtev. Poceni mlečna formula namreč ne bo rešila ničesar, če bodo dojenčki nato zboleli ali celo morali v bolnišnice.

Bela hiša obenem vodi pogovore z drugima velikima proizvajalcema mlečne formule Reckitt in Gerber, da povečata svojo proizvodnjo. Vlada tudi išče načine, kako zaloge formule, ki se nahajajo po različnih skladiščih, na primer tudi dobrodelnih organizacij, čim hitreje spraviti do staršev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:24 19.maj 2022.

    Mleko v prahu , jajca v prahu in prazno glavo imajo telebajseki .