Svet
42 ogledov

V ZDA zaznali radioaktivni dež

Poškodovana elektrarna v Fukušimi (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Japonski premier sporočil, da so zaradi jedrske nesreče v stanju največje pripravljenosti. Poleg hlajenja na vrsti omejevanje radiacije.

"Situacija je zelo črna," je danes povedal vodja kabineta japonskega premierja Jukio Edano. "Moramo preprečiti, da pride do pretiranega segrevanja gorivnih palic in njihove izsušitve. Ne moremo se izogniti nadaljnjemu ohlajanju ... ključno je dovajanje vode," je še povedal Edano.

Včeraj so iz Fukušime sporočili, da so v zemlji znotraj območja elektrarne zaznali sledove plutonija. Visoke ravni radioaktivnosti so zaznali tudi v vodi izven poškodovanih reaktorjev, ta voda pa bi lahko iztekla v morje. Poleg tega so včeraj še zaključili, da se je v reaktorju dva začela topiti jedrska sredica.

Japonska vlada preučuje, ali bi razširila evakuacijski pas in poleg že evakuiranih 70 tisoč ljudi odredila evakuacijo še za dodatnih 130 tisoč ljudi.

Radiacija v ZDA, Južni Koreji, Vietnamu in na Kitajskem
Medtem so sledove radiacije iz Fukušime zaznali v deževnici na severovzhodu ZDA. Ta naj še ne bi predstavljala grožnje zdravju.

Sledove radioaktivnega joda 131 so našli tudi v več obalnih področjih Kitajske, v Vietnamu in Južni Koreji. Količine naj ne bi bile nevarne zdravju.

Najdražja nesreča v zgodovini
Nesreča na Japonskem je po nekaterih ocenah najdražja v zgodovini, saj naj bi stala preko 210 milijard evrov.

Katastrofi v Fukušimi ni videti konca in bi se lahko nadaljevala še mesece.

Poudarki pri sanaciji nesrečne elektrarne naj bi se sicer počasi selili iz poskusov hlajenja reaktorjev zgolj k omejevanju izpustov radiacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.