Svet
436 ogledov

V ZDA že skoraj 68.000 mrtvih zaradi covida-19

Koronavirus v New Yorku
1/10
Epa
Število okuženih se je povzpelo na 1,16 milijona.

Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA do nedelje zvečer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa povzpelo na 1,16 milijona, umrlo pa je že skoraj 68.000 ljudi. Newyorški guverner Andrew Cuomo je napovedal regionalno združitev zveznih držav severovzhoda ZDA za skupne nabave zdravstvene opreme.

New York najbolj prizadet

New York ostaja daleč najbolj prizadeta zvezna država ZDA, ki je imela do nedelje zvečer 316.000 okuženih s koronavirusom in 24.708 mrtvih. Samo v mestu New York je bilo okuženih 174.000 in skoraj 19.000 mrtvih.

Koronavirus v ZDA Koronavirus Svet Trump: Brez mojih ukrepov bi bilo v ZDA milijon in pol mrtvih

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Epa Epa

New York se je združil s Connecticutom, New Jerseyjem, Rhode Islandom, Pensilvanijo, Massachusettsom in Delawarom za skupne nabave zdravstvene opreme proti koronavirusu, kot so maske, zaščitna oblačila, ventilatorji, rokavice in podobno. Cilj je, da s skupnim nastopom na svetovnem trgu dobijo boljše cene za svoje davkoplačevalce.

Zvezne države tekmujejo med seboj

Zvezne države ZDA še naprej tekmujejo med seboj za nakupe opreme in tekmujejo tudi z zvezno vlado, kar viša cene. Regionalni pakt držav bo iskal dobavitelje tudi doma v svoji regiji, da zmanjša odvisnost od Kitajske. New York ima za zdravstveno opremo na voljo na leto dve milijardi dolarjev, vse ostale države skupaj pet milijard in ta znesek bodo dali skupaj.

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Epa Epa

Posamezne države še naprej počasi odpravljajo ukrepe proti koronavirusu, k čemur jih poziva tudi predsednik ZDA Donald Trump, nadaljujejo pa se tudi protesti desničarskih skupin, ki želijo odpravo ukrepov, kot so ukazi ljudem, da ostanejo doma, in zapiranje dejavnosti, ki niso nujne za preživetje.

Demokratska guvernerka na udaru protestnikov

Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je najbolj na udaru protestnikov in ob tem še republikanske večine državnega kongresa, ki ji je skušal odvzeti pooblastila za podaljšanje izrednih razmer. Guvernerka jih je potem podaljšala z izvršnim ukazom. Za televizijo CNN je v nedeljo povedala, da so protestniki konec prejšnjega tedna prikazali nekatere najbolj grde dele ameriške zgodovine.

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Epa Epa

Nosili so zastave konfederacije, orožje, zanke za obešanje in kljukaste križe. Z orožjem so celo vstopili v poslopje državnega kongresa, kar je sicer zakonito. Dostop do dvorane kongresa ni dovoljen, protestniki pa so lahko poslancem mahali z orožjem z balkonov.

Protestniki so nosili zastave gibanja čajanke, ki je z izrazi nasprotovanja zvezni vladi utihnilo, odkar je položaj prevzel republikanec Donald Trump. Nosili so tudi Trumpovo uradno opremo za kampanjo, kot so kape z napisi o veliki Ameriki.

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Epa Epa

Protestniki brez mask

Šefica delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu Deborah Birx je za televizijo Fox News povedala, da jo zelo skrbijo protestniki v Michiganu in drugje, ki ne nosijo mask in se ne držijo družbene razdalje. "Do konca življenja jim bo žal, če se bodo okužili, ker niso bili previdni in bodo nehote širili virus na svoje družinske člane, ki so posebej ranljivi, kot so bolni in starejši," je dejala.

Koronavirus v New Yorku | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.