Svet
80 ogledov

V želodcu kita del motorja

kit glavač EPA
Znanstveniki menijo, da so kiti umrli zaradi lakote.

Na obalo pri nemškem mesto Toenning je naplavilo 13 kitov. Okoljevarstveniki so odredili obdukcije poginulih živali. V njihovih želodcih so našli številne predmete, ki so v morju pristali, ker jih je tja odvrgel človek.

Ursula Siebert s hanovrske veterinarske fakultete meni, da smeti v prebavnem traktu kitov niso povzročile njihove smrti. Najverjetneje so za to krive močne nevihte na severovzhodnem delu Atlantika, zaradi katerih so se daleč v Severno morje premaknili lignji, ki so glavna hrana kitov glavačev. Siebertova meni, da so kiti sledili hrani in tako zaplavali v plitvine, od kjer se niso mogli več vrniti v globljo vodo. 

Poginuli kiti so bili samci, stari med 10 in 15 let in težki med 12 in 18 ton. Obdukcija ni pokazala težav z notranjimi organi, vidni pa so bili znaki stradanja. Znanstveniki predvidevajo, da so zadnjič jedli, ko so bili v norveških vodah. 

Petnajsttonski kit potrebuje dnevno približno 450 kilogramov hrane, da preživi. V želodcih naplavljenih kitov niso našli nič drugega kot plastiko. Med najdenimi predmeti so bili 13 metrov dolga in 1,2 metra široka mreža, 70 centimetrov dolg plastični pokrov avtomobilskega motorja in ostanki plastičnega vedra. 

Komentarjev 1
  • s.i.k. 14:43 26.marec 2016.

    .nadvse zanimivo. pol lohk popapcam moj plastčen lavor pa še kako kilo šrawfow..., za moj Odhod bo pa krivih 6,99 kapljic dežja in veter z juga