Svet
7 ogledov

Štirje rudarji umrli, enega še iščejo

Raspotočje Youtube
Po včerajšnjem potresu pri Zenici v rudniku Raspotočje ujetih 34 rudarjev. Rešili so jih 29, po uradnih informacijah so štirje umrli, do enega se še prebijajo.

Reševalne ekipe so okrog 12. ure prebile nanose zemlje, ki so blokirale prehod do 34-tih zajetih rudarjev. Rešili so 29 rudarjev, po zadnjih informacijah so štirje umrli, do petega so še ne morejo prebiti, poroča portal Dnevni Avaz. 

Rudarji, ki so bili v podzemnih rovih zajetih več kot dvajset ur, so bili ob tem, ko so jih potegnili na plano, videti izčrpani, vendar pri zavesti. Vse so takoj odpeljali na zdravniški pregled.

"Rudarji so nesrečo in zasutje ter 20-urno bivanje v jami težko prenesli," je povedal rudar Sedin Tufekčić, ki je od včeraj popoldne od 17-te ure sodeloval pri prebijanju skozi nanose zemlje, da bi pomagal pri reševanju svojih rudarskih kolegov. Na vprašanje, kako bi nesreča lahko vplivala na nadalnje delovanje rudnika, je menil, da so takšni dogodki sestavni del rudarskega dela. "Mi smo na to navajeni. To je naš kruh in še naprej bomo hodili v rudnik," je rekel.

Direktor rudnik Esad Ćivić je dodal, da zaradi nesreče zagotovo ne razmišljajo o zaprtju ne jame ne rudnika. "Lahko razmišljamo le o odrtju novih, bolj varnih jam znotraj rudnika," je dodal.

Strah in panika

Rudarji so v podzemnih rovih ustali ujeti po včerajšnjem potresu, ki je območje stresel ob polpetih popoldne.

Zjutraj reševalci še niso vedeli, koliko časa jim bo reševanje vzelo, je pa direktor rudnika družine tolažil, da bodo zasuti rudarji zagotovo zdržali, dokler jih ne rešijo.

Po včerajšnjem potresu in informacijah, da je več rudarjev ostalo ujetih v rudniku, se je v okolici Zenice zvečer razlegla panika, po pisanju portala Dnevni Avaz je pred vhodom v rudnik vladalo kaotično stanje. Družinski člani rudarjev so čakali na informacije glede njihovih najbližjih, iz minute v minuto je naraščalo nezadovoljstvo, ker niso dobili uradnih informacij.

Najprej je bilo rečeno, da je zajetih rudarjev 8, nato se je številka povzpela na 34. Izmed ostalih rudarjev, ki so se po potresu uspeli iz rudnika prebiti na plano, sta dva poškodovana in se zdravita v zeniški bolnišnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.