Svet
7 ogledov

V Zimbabveju so se zaprla volišča

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri po slovenskem času. Žurnal24 main
V Zimbabveju, kjer je potekal sporni drugi krog predsedniških volitev, so se ob 19. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča.

Tuje tiskovne agencije so o zastraševanju in nasilju poročale tudi danes, med drugim naj bi se v strahu pred preganjanjem s strani državnih milic pred nemško veleposlaništvo v Harareju zatekla skupina 60 ljudi, domnevno podpornikov opozicije.

 
 

Volitve so prazne in rezultati bodo enako prazni in brez pomena.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije

 
Volitve za EU farsa
Evropska komisija je drugi krog predsedniških volitev v Zimbabveju označila za farso in napovedala, da ne bo spoštovala ne veljavnosti ne legitimnosti rezultatov.

"Današnje volitve so farsa. Volitve so prazne in rezultati bodo enako prazni in brez pomena," je v Bruslju dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije.

Gre za nenavadno ostre besede do volilnega procesa v Zimbabveju . "Evropska komisija podobno kot Združeni narodi teh volitev nima za legitimne ali veljavne. Volilni proces je vodila sistematična vladna kampanja nasilja in ustrahovanja," je še dodala omenjena tiskovna predstavnica Evropske komisije.

 
 

Vsak, ki bo priznal rezultat teh volitev, bo s tem zanikal željo Zimbabvejcev in se postavil na pot tranziciji, ki bi prinesla stabilnost in blaginjo, ne samo v Zimbabve, ampak v celotno regijo.

Morgan Tsvangirai, vodja opozicije

 
Poziv mednarodni skupnosti k zavrnitvi izidov
Vodja zimbabvejske opozicije Morgan Tsvangirai je pozval mednarodno skupnost, naj zavrne rezultate današnjega drugega kroga predsedniških volitev. Tsvangirai ob tem ni izključil možnosti pogajanj s sedanjim predsednikom Robertom Mugabejem, čeprav meni, da bi bila ta po nelegitimnih volitvah "zapletena".

Tsvangirai je sicer današnje volitve označil za sramoto, ki jo je organiziralo po njegovih besedah zimbabvejsko diktatorsko vodstvo. "Na teh volitvah ni nič legitimnega," je dejal novinarjem na svojem domu v Harareju.

"Vsak, ki bo priznal rezultat teh volitev, bo s tem zanikal željo Zimbabvejcev in se postavil na pot tranziciji, ki bi prinesla stabilnost in blaginjo, ne samo v Zimbabve, ampak v celotno regijo," je dejal Tsvangirai.

Volitve kljub vnaprej znanemu zmagovalcu
Tri mesece po prvem krogu predsedniških volitev se prebivalci Zimbabveja spet odpravljajo na volišča, kljub že vnaprej znanemu zmagovalcu. Še prejšnji teden sta si nasproti stala Mugabe in Tsvangirai, obetal pa se je zanimiv drugi krog volitev.

 

Volišča že odprta

Volišča so se odprla ob 7. uri po srednjeevropskem času. V prvih dveh urah je svoj glas oddalo občutno manj volivcev kot v istem času v prvem krogu volitev.

Na dan, ko so se v Zimbabveju odprla volišča, pa je položaj popolnoma drugačen, saj je Tsvangirai izstopil iz volilnega boja. Zimbabvejci so upali, da bo drugi krog pomenil konec osemindvajsetletne vladavine Mugabeja in konec ekonomske krize, ki je prizadela državo.

"Ne tvegajte življenja"
Tsvangirai je državljane pozval k bojkotu volitev. "Če je mogoče, ne oddajte svojega glasu danes. Vendar pa, če je ogroženo vaše življenje, raje dajte Mugabeju svoj glas kot življenje," je zapisal v izjavi in poudaril, da svetovna javnost izidov drugega kroga ne bo priznala.

 

V prvem krogu Tsvangirai

Na volitvah 29. marca je Tsvangirai z 48 odstotki proti 43 premagal Mugabeja. Ker nihče od njiju ni dobil več kot 50 odstotkov glasov, so razpisali drugi krog volitev.

Medtem pa si Mugabe še vedno zatiska ušesa in oči pred pozivi mednarodne skupnosti. Politični analitik John Makumbe je prepričan, da si Mugabe želi utrditi svoj položaj, preden bi se začel pogajati z opozicijo.

Predstavniki skupine G8 so na srečanju na Japonskem dejali, da so zanje veljavni le izidi prvega kroga, ki izražajo voljo ljudi. "Ne bomo sprejeli vlade, ki ne odraža volje Zimbabvejcev," so še dejali. O nadaljnjih ukrepih pa že razmišljajo tudi Združeni narodi.

Odpoklic veleposlanikov
Italija pričakuje, da bodo zunanji ministri Evropske unije odpoklicali svoje veleposlanike iz Zimbabveja. Italijanski zunanji minister Franco Frattini je o tem že obvestil francoskega kolega Bernarda Kouchnerja, ki bo prvega julija stopil na čelo zunanjih ministrov EU.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.