Svet
41 ogledov

V znak nasprotovanja homofobiji se moški držijo za roke

V znak nasprotovanja homofobiji se nizozemski moški držijo za roke EPA/LEX VAN LIESHOUT
Po tem ko je skupina najstnikov napadla par, ki se je držal za roke, so se Nizozemci odzvali na družbenih omrežjih in ulicah.

Na Nizozemskem, po poročanju svetovnih medijev pa tudi drugih državah, moški v znak nasprotovanju homofobiji na družbenih omrežjih objavljajo svoje fotografije, kjer se držijo za roke. V Amsterdamu se je na mirnem shodu v znak podpore zbralo nekaj sto ljudi.

Gre za odziv na napad na par, ki se je zgodil v nedeljo v zgodnjih jutranjih urah, v nizozemskem mestu Arnhem. Po poročanju britanskega medija Guardian sta Jasper Vernes-Sewratan in Ronnie Sewratan-Vernes povedal policiji, da ju je skupina petih v najstniških letih, napadla, ker sta se držala za roke. Vseh pet osumljencev je osumljenih povzročitve hude telesne, je pojasnil tožilec in dodal, da še vedno preiskujejo motiv za napad.

Akcijo moških, ki se širi z značko #vsimoškizrokovroki, je dan po napadu sprožila novinarka Barbara Barend, ki je na Twitterju pozvala, da naj vsi moški - ne glede na spolno usmerjenost - hodijo z roko v roki.    

Odzvali so se tudi nizozemski politiki. Nizozemski predsednik vlade Mark Rutte je obsodil napad in povedal, da je to, kar se je zgodilo preprosto "grozno", naslavljanje homofobnega nasilja pa bi morala biti ena izmed prioritet nove vlade. Nasprotovanje homofobiji sta s prihodom na ponedeljkova koalicijska pogajanja držeč se za roke pokazala tudi vodja stranke D66 Alexander Pechtold in njegov predstavnik za odnose z javnostmi Wouter Koolmees.

 

 

 

Komentarjev 16
  • LukaMB 12:37 08.april 2017.

    No vidite, ko lgbtjevčki nimajo argumentov, potem iz VSEH hočejo narediti da so ali prikriti pedri ali lezbijke in podobno. A to dobite v soroševi literaturici zraven napisano odziv? Živijo v svojem virtualnem svetu, kjer si želijo da bi bili ...prikaži več vsi tako bolani in bizarni A JIM TO NE GRE v realnem življenju in nikoli ne bo šlo, ker večina ljudi in svet ne bo padel pod bolano oblast sprijenih stvorov. To kar si rekel o meni so samo tvoje SANJE Ataaufbiks in sanje teh transgenderjev in anomalij. Sem kar lepo normalen in tradicionalen ter srečen človek, zato ker nisem v tem neoliberalnem multi-kulturnem lgbt-feminističnem kultu bolanih pošasti in njihovih podpornikov.

  • nergač 10:27 08.april 2017.

    ...seveda le, če oceniš, da je šibkejši od tebe, sicer jo popihaš in ne rečeš nobene, da je ne bi fasal....ej bre junačino

  • nergač 10:25 08.april 2017.

    a se ni najdel kje v bližini še kak drug homofob, ki bi tebi razbil gobec? si imel srečo? Verjetno je bil ta , ki si mu "razbil gobec" trideset kil lažji in seveda manjši od tebe, da si se ...prikaži več lahko postavil, kakšen junak si....kakor tukaj gor, kjer si svoje "junaštvo" ovekovečil....