Svet
59 ogledov

Vajeti v rokah Turčinova

Victor Janukovič EPA
Parlament je odločil, da dolžnosti predsednika začasno prevzame Oleksander Turčinov. Timošenkova en bo kandidirala za premierko.

Ukrajinski parlament je odločil, da naloge predsednika začasno prevzame Oleksander Turčinov, včeraj izvoljeni predsednik parlamenta. Novega premierja pa ne bodo volili pred ponedeljkom.

Turčinov je poudaril, da bi morala biti nova ukrajinska vlada oblikovana do torka. Poslanci so izglasovali tudi nacionalizacijo rezidence odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča in sprejeli spremembo zakonodaje, s katerimi si je znova povrnil pravico do imenovanja sodnikov, razveljavil pa je zakon iz leta 2012 o uporabi jezikov pri delu policije, ki je ruskemu jeziku podeljevala status regionalnega jezika v regijah, kjer rojeni govorci ruščine predstavljajo najmanj 10 odstotkov prebivalstva. Razrešil je tudi zunanjega ministra Leonida Kožaro, sicer Janukovičevega zaveznika.

Ukrajina obubožana

Turčinov je medtem opozoril, da je gospodarska situacija države katastrofalna in da na državnih računih ni nobenih sredstev. Pripravljenost na pomoč skoraj bankrotirani državi je danes izkazal Mednarodni denarni sklad (IMF).  Na svež denar iz Rusije pa mora Ukrajina še naprej čakati. Ruski finančni minister Anton Siluanov je znova poudaril, da bo Moskva počakala na oblikovanje nove ukrajinske vlade, preden bo morda sprostila nove milijarde.

Zgodovinski dan za Ukrajino

Po treh mesecih protestov so se dogodki v Ukrajini v petek in soboto odvijali z bliskovito hitrostjo. Najprej je bil dosežen dogovor med opozicijskimi voditelji in predsednikom Janukovičem o razpisu predčasnih predsedniških volitev v decembru.

Protestniki so dogovor v petek zavrnili, v parlamentu je vse več Janukovičevih poslancev prestopilo k opoziciji in v soboto je parlament predsednika odstavil, volitve razpisal za maj, Janukovič pa je pobegnil v Harkov, odkoder je prišla Julija Timošenkova, izpuščena iz zapora po nalogu parlamenta. "Ne moremo oprostiti tistim, ki so dovolili strele v srca naših mladih moških," je dejala nekdanja premierka Ukrajine, ki je ljudstvo nagovorila na Trgu neodvisnosti v Kijevu in napovedala, da se bo potegovala za predsednico na volitvah 25. maja.

 Vpliven ruski poslanec Leonid Sluzki je ocenil, da je Timošenkova izkušena političarka, ki bi lahko na mestu premierke pomirila situacijo. Rusija ob tem po njegovem želi nadaljevati dialog z Ukrajino, čeprav bo to po menjavi oblasti "komplicirano". Dodal je še, da Zahodu ne bo uspelo "spreti bratskih narodov".

Kdo bo prevzel mesto predsednika?

"Trenutna situacija je zelo zapletena. Ukrajina se je vrnila k stari ustavi, ki zmanjšuje moč predsednika. To pomeni, da mesto predsednika za razliko od mesta premierja ni več tako privlačno, kot je bilo. Timošenkovo v boju ne smemo odpisati. Je mučenica in zelo karizmatična oseba. Predstavlja pa "staro elito“, zato menim, da ima največ možnosti za zmago na volitvah Vitali Kličko,“ je o rezultatih prihajajočih volitev za ntv.de povedal strokovnjak Kyryl Savin, ki je prepričan, da je Janukovič obupal. "Ne bo se vrnil. Bil bi v smrtni nevarnosti. Če se vrne, ga bodo linčali. Zato se je tudi zatekel v jugovzhodni del države, kjer poskuša Harkov razglasiti za novo prestolnico Ukrajine. Če mu to ne bo uspelo, se lahko zgodi, da bodo jugovzhodni deli države in polotok Krim razglasili neodvisnost,“ je še dodal Savin, ki sicer meni, da se slednje ne bo zgodilo, saj so tudi jugovzhodna območja začela dvomiti v Janukovičevo moč. "Tudi tam so demonstracije. Mnogi ne želijo, da bi Harkov postal separatistični center Ukrajine.“

Kakšno vlogo bo igrala Rusija?

Janukovič je včeraj s svojim begom razočaral zaveznico Rusijo, ki je sedaj postavljena pred težavo. "Rusija bo poskušala Ukrajino razdeliti. Najraje bi imela Krim in še jugozahod Ukrajine. Separatiste bodo podprli, a ne verjamem, da jim bodo pomagali z vojaki,“ je še izjavil Savin in dodal, da med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in Janukovičem nikoli ni bilo prijateljstva. "On je le njihov instrument. Že od nekdaj se sovražita, a Putin mu je zaradi geopolitičnih interesov moral pomagati.“

Putin in Merklova po telefonu

S Putinom pa je po telefonu govorila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je tudi Timošenkovi izrazila podporo in jo pozvala k delu za enotnost Ukrajine. Merkova in Putin sta se strinjala, da je interes obeh politično in gospodarsko stabilna Ukrajina.

 

Komentarjev 3
  • Luka Lovše 14:17 23.februar 2014.

    Še bo vojna, eni smo bli v vojski pa znamo z orožjem;)

  • nostradamus 12:26 23.februar 2014.

    hja tudi v sloveniji jih je veliko pa necejo nikamor nekateri se v arest ne ?

  • maresem 11:45 23.februar 2014.

    Ode lopov.