Svet
293 ogledov

Val kritik na račun poljske vladajoče stranke zaradi samomora najstnika

Poljska Varšava parlament Sejm Profimedia
V javnost so prišli podatki o žrtvah spolnih zlorab, kar je najstnika potisnilo čez rob. Opozicija za nesrečno zgodbo krivi vladajočo stranko.

Prejšnji mesec je umrl 15-letni Mikolaj Filiks, sin poljske opozicijske poslanke Magadalene Filiks, članice stranke Državljanska platforma. Filiks je storil samomor, po tem ko je državna radijska postaja objavila podatke, na podlagi katerih je bilo 15-letnika mogoče identificirati kot žrtev pedofila. 

Radio Szczecin, ki je del mreže državnih radiev Polskie Radio, je decembra razkril podrobnosti o žrtvah pedofila. Razkrili so starost njegovih žrtev in med drugim podatek, da je ena od žrtev otrok lokalnega poslanca. Poleg tega so dodali, da je bil moški, ki je bil za dejanja obsojen, nekdanji član stranke Državljanska platforma in kandidat na volitvah ter aktivist LGBT. 

Zgodbo so povzeli drugi državni mediji. Podporniki opozicije so vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS) obtožili, da so z zgodbo želeli pridobiti politične točke, zaradi česar najmanj delno nosijo odgovornost za najstnikovo smrt. 

PiS letos čakajo volitve. Stranka obvladuje poljske medije in je večkrat vodila kampanjo proti pravicam skupnosti LGBT. Podporniki stranke PiS so medtem opozicijo obtožili, da so želeli obsodbo omenjenega člana stranke želeli pomesti pod preprogo. 

Donald Tusk je tvitnil, da bo PiS odgovarjala za vsako podlost, človeške žrtve in tragedije, ki so jih povzročili, ko so bili na oblasti. Evropski poslanec Radoslaw Sikorski je dejal, da se na tem primeru vidi obseg sodelovanja med tožilci in mediji, ki jih obvladuje PiS. Dodal je, da so takšna dejanja "načrtovana … in rutinsko uporabljena za uničenje političnih nasprotnikov"

Novinar Tomasz Duklanowski, ki je prvi objavil zgodbo, naj bi dejal, da se je za to odločil, da bi prikazal, da "ni samo katoliška cerkev" tista, ki prikriva zlorabo otrok. 

Kot navaja The Guardian, je stranka PiS po zmagi na volitvah 2015 začela prevzemati neposredni nadzor nad državnimi mediji. Poljska je v dolgotrajnem sporu z EU glede spoštovanja vladavine prava in medijske svobode. 

Podporniki vlade so opozicijo obtožili, da izkoriščajo tragedijo. Minister za izobraževanje Przemyslaw Czarnek je za državno televizijo TVP dejal, da je "škodljivo za družbo", da o tem primeru niso poročali že prej. "Isti ljudje, ki so tako glasni o boju zoper pedofilijo, v svojih vrstah skrivajo pedofile," je dejal Czarnek. 

Smrt najstnika preiskuje tožilstvo. Stekel je tudi postopek, s katerim želijo ugotoviti, ali je radijska postaja objavila vsebino, "ki je omogočila identifikacijo otrok, s čimer je resno ogrozila njihovo dobrobit".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 15:14 08.marec 2023.

    Prekleti katolobani!