Svet
35624 ogledov

Val smrti neizprosen, najhuje šele prihaja

Vročina Profimedia
Pristojni preštevajo žrtve in opozarjajo na najhujše.

Zaradi posledic visokih temperatur v Evropi je umrlo že 1.027 ljudi, pri čemer številka še ni dokončna, saj ne vsebuje podatkov vseh držav. Toliko žrtev so našteli le na Portugalskem in v Španiji. 

Za zdaj je največ prijavljenih žrtev na Portugalskem, kjer se je živo srebro na nekaterih območjih dvignilo na neverjetnih 47 stopinj Celzija. Tamkajšnji generalni direktorat za zdravje je objavil, da je v zadnjem tednu zaradi posledic vročine umrlo 659 ljudi. V Španiji je medtem tamkajšnji Inštitut za zdravje objavil, da je zaradi posledic vročinskega vala umrlo 368 ljudi. Pristojni v obeh državah pri tem opozarjajo, da najhuje šele prihaja. 

V Veliki Britaniji najbolj vroč dan doslej

V Veliki Britaniji so medtem včeraj zabeležili najbolj vroč dan doslej. Več kot 34 krajev je preseglo prejšnji temperaturni rekord, ki je znašal 38,7 stopinje Celzija, temperature pa so se včeraj povzpele tudi preko 40 stopinj Celzija. V Londonu medtem veljajo izredne razmere, saj je zaradi rekordnih temperatur izbruhnila vrsta požarov.

V večjem delu Anglije zaradi visokih temperatur še vedno velja rdeči alarm, oblasti pa so ljudi pozvale, naj pijejo zadosti vode, doma zaprejo zavese, se sredi dneva ne izpostavljajo soncu in naj se izognejo nepotrebnim potovanjem. Ponekod so preventivno že zaprte nekatere železniške proge in šole, kar je minister za promet Grant Shapps pojasnil s tem, da velik del infrastrukture v državi preprosto ni zgrajen za takšne temperature.

Hud požar v Atenah 

Požar Atene | Avtor: Profimedia Profimedia

Grki se medtem soočajo s hudim požarom na območju Aten. Po težavni noči se grški gasilci danes še vedno borijo z ognjem, ki se širi ob vznožju gorovja Pentelik na severnem obrobju Aten in ogroža tudi naseljena območja. Na terenu je skoraj 500 gasilcev s 120 vozili, devet letal in sedem helikopterjev, so po navedbah tujih agencij sporočili atenski gasilci.

Številne gasilske ekipe so znova mobilizirali takoj, ko je vzšlo sonce, da bi pogasili požar, ki se je ponoči razširil v neposredno bližino gosto naseljenih predmestij na severu grške prestolnice, kot je Gerakas, kjer živi približno 29.000 ljudi.

Preventivno so evakuirali več naseljenih območij, otroško bolnišnico in atenski nacionalni observatorij. Grška policija je v izjavi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da je z ogroženih območij umaknila skoraj 600 ljudi. Atenska obvoznica je na nekaterih odsekih zaradi slabe vidljivosti zaprta za promet. Po podatkih gasilcev je požar prizadel najmanj deset hiš, ocenjevanje škode pa se bo začelo takoj, ko bo požar pod nadzorom.

Vročinski val Smrtne žrtve Svet Padajo rekordi: Vročinski val se seli, zdaj je zajel te kraje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 13:32 20.julij 2022.

    ja no.. za vročino ni cepiva, a ne portugalski admiral. kje pa je naš nijz . je že pripravil kakšen alaborat, kako preživet vročino.. mogoče z lekadolom ? a bodo direktorj svoje fime zdej presili na grenlandijo ? al bodo ...prikaži več dovolil da si delvci lahk malo odpočijejo. pa mogoče dobijo na službene stroške kocko ledu v kozarec vode.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 11:48 20.julij 2022.

    accuweather.com/sl/gb/london/ec4a-2/daily-weather-forecast/328328

  • Avatar luckyss
    luckyss 11:26 20.julij 2022.

    Ja, je vroče in je suša in gori....kot že vsa stoletja nazaj...Se bo pač treba prilagodit.......................................................................................................................................................https://old.delo.si/novice/slovenija/susa-ndash-stoletna-stalnica-ki-nas-vedno-znova-preseneti.html