Svet
57 ogledov

Valjar za uničenje devetih ton sira potreboval eno uro

Rusija uničuje zahodno hrano
1/7
Profimedias
Kljub ostrim odzivom Vladimir Putin vztraja pri uničevanju zahodne hrane, ki je kljub embargu prišla v Rusijo.

Včeraj smo že poročali, da je Rusija začela z uničevanjem zahodne hrane, ki je kljub prepovedi uvoza prišla na ruski trg.

Ukrep, ki ga je podpisal predsednik Vladimir Putin, je sprožil vrsto ogorčenih odzivov ter pozivov, naj se zaseženo hrano razdeli med socialno najbolj ogrožene, a ruski predsednik vztraja pri svojem in hrano uničuje naprej.

Rusija uničuje zahodno hrano | Avtor: Profimedias Profimedias

Že uničili na tone hrane

Na fotografijah je mogoče videti svežo sadje in zelenjavo, ki roma pod kolesja traktorjev in se spremeni v odpadne organske odpadke.

Rusija je tako že uničila na tone na Zahodu proizvedenega sira in slanine ter uvoženega sadja in zelenjave. Eno pošiljko sira so uničili z valjarjem - en valjar naj bi za uničenje devetih ton sira potreboval približno eno uro, drugo naj bi zažgali. Prav tako škatle s slanino. Breskve in paradižnik so poteptali s traktorji.

Rusija uničuje zahodno hrano | Avtor: Profimedias Profimedias

Hrana kot varnostna grožnja

Nad "prehranskim krematorijem" so šokirani tudi nekateri zvesti privrženci Kremlja, nek ortodoksni duhovnik pa je kamapnjo, ki se je pričela v četrtek, označil za "grešno". Oblasti so odločene, da bodo z uničevanjem ilegalnih izdelkov, ki so jih označili kot "varnostno grožnjo", nadaljevali.

Ruska televizija je pokazala manjše količine ilegalno uvoženega sira, ki so ga uničili v četrtek še pred uradnim pričetkom uničevanja hrane, ter delavce, ki so metali škatle z evropsko slanino v peč.

Rusija uničuje zahodno hrano | Avtor: Profimedias Profimedias
Moskva je uvoz hrane z Zahoda prepovedala lansko leto, kot odgovor na sankcije, ki so jih ZDA, EU in druge države sprejele zaradi dogodkov v Ukrajini. A mnogi Rusi so po poročanju tujih medijev sedaj prepričani, da so oblasti izgubile v dnevnem boju, s katerim se vsak dan soočajo običajni državljani.

Peticija proti uničevanju

Več kot 285,000 je podpisalo peticijo na Change.org, mednarodni spletni strani, s katero pozivajo Putina, ki še nikoli ni bil tako nepriljubljen kot sedaj, naj odločitev spremeni in hrano razdeli med najrevnejše.

Rusija uničuje zahodno hrano | Avtor: Profimedias Profimedias

"Zaradi sankcij so cene hrane v Rusiji močno zrasle. Ruski upokojenci, veterani, velike družine in druge socialno ogrožene skupine se soočajo s pomanjkanjem hrane," opozarjajo. "Če bi jih lahko pojedli, zakaj jih uničujemo?"

Cene hrane so se na letni ravni v Rusiji zvišale za več kot 20 odstotkov.

Komentarjev 6
  • Ferluci 20:41 09.avgust 2015.

    V komunizmu ni lakote, tam so vsi enaki in vsega imajo dovolj in celo preveč.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 02:58 08.avgust 2015.

    Ma tm bi dal zastonj revežem da popapcajo to hrano pa kak rubelj ki ga s tem pri hrani prihranjo potem imajo za položnice al pa oblačila. Jz mislm da bi s tem velik dobrga nardil ne sam za ljudi ...prikaži veči same ampak tud za tisto kar Putina samega "matra"; gospodarstvo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 02:56 08.avgust 2015.

    dejansko ruska različica originalnega: ja če nimajo kruha naj pa potico jejo.