Svet
3 ogledov

Vandalizem v Madridu

Razdejanje po nemirnih protestih Žurnal24 main
Shod neonacistov proti priseljencem je povzročil spopade med neonacisti in njihovimi nasprotniki. Teden dni pred parlamentarnimi volitvami je v Madridu spet gorelo.

Pobudniki petkovih spopadov v Madridu tokrat niso bili neonacisti, ampak njihovi nasprotniki, ki političnega izzivanja fašistov niso nameravali požreti tako zlahka.

Ko so privrženci fašizma korakali po ulicah Madrida in protestirali proti priseljencem, je stotini nasprotnikov neonacistov prekipelo. Policisti so poskušali držati obe skupini narazen, vendar spopadov niso uspeli preprečiti. Počilo je v madridski četrti Lavapies; protesti pa so se osredinili na trgu Tirso Molina, kjer so pristaši Francisca Franca vzklikali fašistične parole v čast mrtvemu diktatorju.

Španski časopis El Pais poroča, da so protestniki tako svoje nasprotnike kot policiste obmetavali s kamni in zidaki, zažgali nekaj zabojnikov, razbili šipe več bank in pisarn ter se spravili tudi na avtomobile, pri čemer so zažgali le staro opel corso 38-letnega maroškega priseljenca.

Policisti so na napade odgovorili z gumijevkami in solzivcem ter priprli sedem protestnikov; med njimi sta dva stara 14 in 17 let. Mladoletnika so spustili na prostost, medtem ko bo drugih pet šlo pred sodnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.