Svet
2 ogledov

Varčuje vsaka po svoje

V Franciji je za prekinitev dobave goriva zaradi stavke posredovala policija. Sp Žurnal24 main
Rezanje po Evropi. Evropske države se prezadolženosti rešujejo na različne načine in z različno intenzivnostjo.

• Velika Britanija. Včeraj so napovedali zmanjšanje števila delovnih mest v javni upravi za pol milijona. To bodo dosegli z odpuščanjem in zmanjšanim zaposlovanjem. Znižali se bodo izdatki za policijo, vojsko, diplomacijo in pravosodje, varčevanje pa je napovedala tudi kraljica.

• Francija. Zapolniti namerava davčne vrzeli in ukiniti krizne spodbude za gospodarstvo. Najnižjo upokojitveno starost dvigajo s 60 na 62 let. Najbogatejši bodo plačevali odstotek dohodnine več.

• Italija. Zamrznili bodo plače v javnem sektorju, na vsakih pet uslužbencev, ki ga bodo zapustili, pa bodo zaposlili le enega. Najbolje plačanim v javnem sektorju, tudi politikom, bodo plače znižali za do deset odstotkov. Znižali se bodo izdatki za lokalno samoupravo.

• Nemčija. Čeprav je v precej dobri kondiciji, namerava znižati starševska nadomestila, znižati število zaposlenih v javnih službah za deset tisoč in uvesti davke na jedrsko energijo.

• Grčija. Za tri leta bo zamrznila plače v javnem sektorju in pokojnine, DDV bo povišala z 19 na 23 odstotkov in trošarine za deset odstotkov. Bojuje se proti davčnim utajam. Za dve leti, na 63,5 leta, namerava dvigniti tudi povprečno upokojitveno starost.

• Španija. Državnim uslužbencem so plače znižali za pet odstotkov in jim jih za prihodnje leto zamrznili. Najbogatejšim so dohodnino povišali za odstotek. Ukinili so tudi visoka izplačila za spodbudo
natalitete.

• Slovenija. Vlada bo zamrznila plače, regres in napredovanja v javnem sektorju. Z manjšim zaposlovanjem namerava število zaposlenih v tem sektorju znižati za odstotek na leto. Napovedana je tudi zaostritev pogojev za upokojitev in zamrznitev pokojnin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.