Svet
5 ogledov

Varnostni ukrepi ob inavguraciji

Varnostne službe so v stanju visoke pripravljenosti. Za Obamo so pripravili pose Žurnal24 main
John F. Kennedy je bil zadnji ameriški predsednik, ki se je na inavguracijo pripeljal v odprtem vozilu. Obama bo prišel z novim avtomobilom, ščitila ga bo neprebojna ograda.

Zadnji ameriški predsednik, ki se je na inavguracijo pripeljal v odprtem avtomobilu, je bil John F. Kennedy. Bil je tudi zadnji, ki je prisegel brez posebne neprebojne ograde. Novoizvoljeni predsednik Barack Obama se bo pripeljal v posebej zaščitenem vozilu, ki ga bo javnost v živo prvič videla ob današnjem velikem dogodku.

Nočna mora za varnostne službe
Inavguracija je z varnostnega vidika kljub temu nočna mora za varnostne službe, ki so se na dogodek pripravljale zadnjih šest mesecev. Upajo na najboljše in se pripravljajo na najslabše možne scenarije: izpad električne energije, eksplozija avtomobilov bomb, kiber napad, zrušenje mostu in panika med množico. Najslabša možnost, na katero so ob drugi inavguraciji po napadih 11. septembra 2001 tudi pripravljeni, je biološki, kemični ali radioaktivni napad.

Sateliti, helikopterji, letala
S pomočjo satelitov bodo nadzorovali center Washingtona, spremljali bodo vsak korak novoizvoljenega predsednika in opazovali veliko množico, ki se bo zbrala ob velikem dogodku. Nad Washingtonom bodo patruljirali helikopterji in lovska letala, vodne poti bo nadzorovala obalna straža z visokohitrostnimi čolni, ostrostrelci pa bodo novega predsednika varovali s streh stavb v okolici Kapitola in ob cesti, na kateri bo potekala parada.

Pod zaščito tajnih agentov
Ceste in mostovi, ki vodijo do Washingtona, bodo zaprti za promet, z vohunskimi psi bodo nadzorovali podzemno železnico, po ulicah pa bo patruljiralo na tisoče oboroženih policistov, vojakov in detektivov v civilni obleki. Barack Obama je sicer že približno eno leto pod zaščito ameriške tajne službe, ki se opisuje kot "najbolj elitna zakonita zaščitna organizacija na svetu". Ameriške predsednike ščiti od umora Williama McKinleya leta 1901.

Pričakujejo veliko množico
Priprave na današnjo slovesnost so potekale več kot eno leto, organizatorji so bili pozorni na vsako podrobnost, vključno s poverilnimi pismi, potrebnimi za vstop na inavguracijski ples. Nihče ne ve točno, koliko ljudi se bo udeležilo slovesnosti, ocene nihajo med več sto tisoč in dva milijona ljudi. Vsi, ki se bodo udeležili inavguracijske slovesnosti, bodo morali skozi varnostne rentgene, dežniki in transparenti pa so prepovedani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.