Svet
8 ogledov

Varovanje za zdravnike

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Nezadovoljen Kitajec ubil zdravnika, ki je opravil poseg. Zdravnike po novem varujejo prostovoljni varnostniki.

Na 45-letnem Vang Fangliju so zdravniki prejšnji teden opravili poseg obrezovanja. Ker s storitvijo in tudi ceno ni bil zadovoljen, je ubil zdravnika Šan Erhuija, poroča kitajska agencija Xinhua. Dodaja, da ni jasno, zakaj je se je pacient odločil za obrez, saj to na Kitajskem ni običajno, prav tako ni jasno, ali je poseg opravil ravno ubiti zdravnik.

Nezadovoljni pacient je namreč vdrl v prostore ene izmed pekinških bolnišnic, kjer zdravstveno osebje preživlja odmor.

Na Kitajskem so napadi na zdravnike vse pogostejši, povprečno se zgodi eden na dva tedna. Povečanje števila tovrstnih incidentov pripisujejo dolgim čakalnim vrstam in prepričanju javnosti, da je zdravstvena oskrba predraga.

Varovanje

Na Kitajskem se zdravstveni sistem sooča s premajhnim številom zdravnikov, pretresajo pa ga tudi škandali in korupcija. Napadi pacientov na zdravnike, tudi s smrtnim izidom, se vrstijo.

V Pekingu bodo zato uvedli varovanje zdravnikov. Ker pa denarja za takšne namene nimajo, bodo k sodelovanju povabili prostovoljce. Upajo na sodelovanje študentov in drugih zdravstvenih delavcev. Ti "varnostniki" naj bi delovali kot posredniki med zdravniki in bolniki. "Pacienti bodo po pogovoru s prostovoljci bolje razumeli zdravnike," so prepričani pristojni. Policija je sicer že pred to uvedbo varnostnikov prostovoljcev v bolnišnicah poostrila navzočnost in varovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.