Svet
85 ogledov

Varufakis pripravlja panevropsko gibanje za spremembe EU

Janis Varufakis EPA/Yannis Kolesidis
Nekdanji grški finančni minister Janus Varufakis je sprožil process formiranja panevropskega gibanja, katerega cilj naj bi bile reforme evropskih institucij.

Janis Varufakis poudarja, da Evropska unija ni demokratična organizacija. “To, kar se dogaja v Grčiji je le refleksija precej globje krize, ki se dogaja na območju Evropske unije in ki ne more biti rešena ne na nacionalnih ne na nivoju držav članic,” je za grške medije te dni povedal Varufakis.

Po njegovih besedah bo gibanje, ki ga ustanavlja, povsem enostavno, a tudi radikalno in usmerjeno v enotni cilj, demokratizacijo Evrope.

Panevropsko gibanje je edina možnost. To morda komu zveni kot utopija, vendar avgusta, ko sem potoval po Evropi, sem ugotovil, da obstaja velika Lakota in žeja za tako idejo,” poudarja Varufakis.

Nekdanji professor ekonomije in nekdanji tesni sodelavec grškega premierja Aleksisa Ciprasa izpostavlja, da so lahko že majhne spremembe, kot so neposredni prenos vseh sestankov evropskega sveta in javna objava pogovorov znotraj Evropske centralne banke lahko prinese bistveno razliko v demokratizaciji Evrope.

Varufakis poudarja, da gibanje ne bo formalno politična stranka, pač pa koalicija državljanov, odprtih za vse, odprtih za spremembe Evropske unije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.