Svet
11 ogledov

Vas bo Google še našel?

tablica Shutterstock
Novi algoritem iskanja bo dal prednost spletnim stranem, ki so dobro prilagojene mobilnim napravam.

Google bo 21. aprila spremenil pogoje iskanja, kar bo vplivalo predvsem na manjša podjetja, piše Business insider. 

Po novem se bodo spletne strani, ki so prilagojene za prikazovanje na različnih mobilnih napravah, v rezultatih iskanja uvrščale višje. Spletne strani, ki so slabše prilagojene mobilnim napravam, pa se bodo na seznamu iskanja uvrščale nižje. Do sedaj so se rezultati razvrščali glede na relevantnost.

Prizadetih več milijonov spletnih strani

Strokovnjaki ocenjujejo, da bodo spremembe prizadele predvsem manjša podjetja in spletni strani, ki ne vedo, da se bodo pogoji za iskanje na Googlu spremenili. Od 21. aprila se bo število obiskov na teh straneh znatno zmanjšalo, kar bo negativno prizadelo več milijonov strani.

Strokovnjaki so nov način iskanja že označili kot "mobile-geddon“, saj bo prinašal "apokaliptične“ posledice za neprilagojene spletne strani. Med njimi bodo tudi večja podjetja in institucije (na primer letalski prevoznik Ryanair in spletne strani Evropske unije), katerih spletne strani še niso prilagojene mobilnim napravam.

Google je spremembe najavil že februarja, da bi se podjetja lahko pripravila na nove pogoje iskanja in prilagodila svoje spletne strani mobilnim napravam, kar naj bi pozitivno vplivalo tudi na uporabniško izkušnjo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:58 21.april 2015.

    Zanimivo..torej ne sam da bojo približal splet telefonom, celo postavil bojo telefone pred računalniki. Vprašanje če bo relevantnost še vedno na istem nivoju za uporabnike PC-ja. Pričakujem da bo za PC uporabnike dejansko to nivo nižje. Eni imajo cel biznis ...prikaži več iz tega kako spravt podjetja visoko na iskalnike. Verjetno bojo zdej imel še eno orodje s katerim bojo s svojo spretnostjo lažje to naredili. Seveda za laike je to težje tko da mogoče to tud pomen še več težav za dobre strani ki pa pač niso tako iznajdljive pri iskalniku. Več je parametrov, težje je namreč naciljat za laika stran visoko na Googlu.

  • dezurni 20:50 20.april 2015.

    Tako je. Google spreminja celoten algoritem iskanja. Katere strani ustrezajo kriterijem oziroma ne, pa lahko preverite tudi tu. https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/ Lp, Barbara Eržen

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:04 20.april 2015.

    A to bo vplival tud na tiste ki dostopajo preko PC-ja?