Svet
23 ogledov

Vas je strah letenja? Seks je najboljše zdravilo!

stevardesa Profimedias
Sodeč po najnovejših raziskavah kroničnega in post travmatičnega stresa bi lahko sklepali, da je mogoče s seksom ublažiti strah pred letenjem.

Tom Bunn, nekdanji pilot, ki je se je prekvalificiral v terapevta, ugotavlja, je seks najboljši način, za premagovanje strahu pred letenjem.

Ustanovitelj svetovalne službe Soar, ki je specializirana prav za pomoč potnikom, ki se letenja bojijo, poudarja, da so njegovi klienti, ki imajo noč pred poletom spolne odnose, ob vzletu manj pod stresom.

Bunn je za Yahoo Travel povedal, da je bila ena od njegovih strank pred vsakim poletom povsem prestrašena. Ko se je nekoč vračala s službene poti, kjer se je zapletla v romanco, je bilo povsem drugače, trdi.

Bunn: Ugotovitve podpira tudi znanost

Pri tem navaja ugotovitve raziskovalcev z ugledne univerze Massachusetts Institute of Technology, ki da njegove ugotovitve potrjujejo.

V raziskavi, ki so ji objavili v znanstveni reviji Science Daily, trdijo, da so ljudje, ki jih je kronično strah, bolj podvrženi post travmatičnemu stresu ob določenih dogodkih.  

Ugotovili so, da so se pri živalih, ki so trpele zaradi kroničnega stresa, travmatični dogodki začeli kopičiti – ti dogodki pa so sprožilci strahu.

Iščejo stevardese, nimajo pa letal in operativne licence. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Bunn te ugotovitve prenaša na ljudi in trdi, da so potniki, ki trpijo zaradi kroničnega stresa, bolj ranljivi, ko gre za razvoj strahu pred letenjem, sploh če se jim na poti zgodi kakšen travmatičen dogodek, denimo turbulenca.

Spomin na travmatičen dogodek se lahko ublaži z zdravili, ki vplivajo na količino serotonina v možganih – ta namreč pospešuje konsolidacijo spomina.

Bunn pa poudarja, da potnikom, ki jih je strah, pomaga seks. Med spolnim odnosom se namreč dvigne raven oksitocina, hormona, ki se obnaša kot živčni prenašalec.

V študiji, ki je bila pred tremi leti objavljena v reviji Live Science,  znanstveniki s švicarske univerze v Lausanni namreč ugotavljajo, da višje stopnje oksitocina pozitivno vplivajo na del možganov, ki uravnavajo strah.

Bunn sicer priporoča tudi, da potniki, ki jih je letenja strah, razvijejo miselno povezavo med letenjem in spominom, ki povzroča sproščanje oksitocina. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.