Svet
129 ogledov

Vas, ki ima 102 prebivalca, mora sprejeti 750 beguncev

Begunci čakajo sredi polja v Rigoncah Matej Košir
Vas Sumte v Nemčiji bo takorekoč preko noči pridobila sedemkrat toliko vaščanov, kot jih ma danes.

Sumte je vas, ki ima le eno ulico in v kateri živijo pretežno kmetje; vs nima trgovine, nima šole niti policijske postaje. Prvo skupino beguncev bodo, kot so odredile oblasti, sprejeli v ponedeljek.

Načelnik mesteca, pod katerega pristojnost sodi vas, Christain Fabel, je prejel sporočilo preko elektronske pošte, v katerem so ga sprva obvestili, da bodo vaščani medse morali sprejeti 1000 beguncev. Številko so nato zmanjšali, in sicer zato, da bi preprečili morebitne težave s kanalizacijskim sistemom, pišejo nemški mediji.

Fabel in njegova žena sta sprva mislila, da gre za potegavščino, češ da tako majhna vasica res ne more sprejeti tolikšnega števila beguncev. “Nimam pogojev. Nimamo primerne infrastructure, javnega prevoza skorajda ne,” je povedal Fabel.

Na sestanku vašega sveta so vaščani pristojne prosili, da okrepijo varnostne ukrepe, nekateri so predlagali tudi policijski nadzor. Predloge so pristojni zavrnili, češ da bi šlo za pretirane ukrepe.

Izredni sestanek Merklove s koalicijskimi partnerji

Uradni Berlin pričakuje, da bo letos v Nemčijo prispelo med 800tisoč in milijon beguncev, kar je dvakrat več kot prejšnja leta in precej več kot jih bo sprejela katerakoli druga evropska država.

Nemška kanclerka Angela Merkel je koalicijskim partnerjem včeraj pojasnjevala, zakaj  je potrebno beguncem izreči dobrodošlico. Sestanek ni obrodil posebnih sklepov, nemška koalicija se bo po napovedi tiskovnega predstavnika nemške vlade Horsta Seehoferja na to temo ponovno sestala v četrtek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • mph 19:48 03.november 2015.

    Ne. V roku 10 do 20 pa verjetno res s takim tempom in s takimi zločinskimi politiki, kot jih v EU imamo. Uničili bodo vse, kar so ustvarili bistveno boljši predniki. Odličen prispevek tega mislim, da Kanadskega, filozova: https://www.youtube.com/watch?v=cCOLcMqdpls

  • mph 19:47 03.november 2015.

    Muslimani se NIKOLI ne integrirajo, kamor pridejo, hočejo integrirat druge. Tako imajo v njiihovi sveti bukvi, ki se je držijo skoraj 1500 let zato pa imajo, kar imajo tam doli. Američani so samo katalizator, dejansko je vse doli gnilo samo ...prikaži več po sebi.Edina rešitev je jih takoj spakirat nazaj z izjemo tistih, ki res rabijo pomoč. Pa ne gledam iz NAŠEGA vidika, ampak imam sorodnike v Nemčiji že 50 let, dobra prijateljica je živela zelo dolgo gor in ima še prijatelje, ... slika je še bistveno bolj katastrofalna v resnici, kot nam še naši desni časopisi slikajo. Islam je vrsta nacizma, samo zlo. Pika. Žal je tako.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 02:02 03.november 2015.

    Mislm da imajo Avstrijci vseeno boljši koncept: za 10% na število prebivalstva pri vsaki občino kapacitet za begunce. To je tud boljš za vključevanje v družbo in drastično zmanjša možnost za nastanek t.i. getov. Je pa res da se ...prikaži veče da z nemško disciplino tud kak "čudež" nardit, ki v Sloveniji ne bi nikol uspel.