Svet
6 ogledov

Vatikan našel črne milijone

Vatikan trg svetega petra EPA
V Vatikanu "odkrili" več sto milijonov evrov, ki pa niso zavedeni v uradnih bilancah.

Kot je dejal kardinal George Pell, to kaže, da so finance Svetega sedeža bolj zdrave, kot se je morda zdelo na prvi pogled. Kardinal Pell je zadolžen za reformiranje financ Svetega sedeža, ki naj bi po nalogu papeža Frančiška postale bolj pregledne.

Bili so na tajnih računih

Kot je povedal za novi katoliški tednik Catholic Herald, so milijone odkrili na tajnih računih več različnih delov rimske kurije, ki pa niso bili vključeni v končne bilance. Pojasnil je, da je to predvsem posledica neodvisnosti oddelkov vatikanske uprave.

"Pomembno je izpostaviti, da Vatikan ni propadel. Pokojninski sklad bo sicer treba okrepiti zaradi pritiskov čez 15 ali 20 let, ampak Sveti sedež plačuje svoje obveznosti, poleg tega pa poseduje znatna sredstva in investicije," se je pohvalil kardinal.

Pojasnil je, da so različne vatikanske kongregacije in sveti, še posebej pa državni sekretariat še posebej čuvali svojo neodvisnost. Probleme so reševali "znotraj hiše". "Zelo malo jih je razkrivalo zunanjemu svetu, kaj se dogaja, razen če niso potrebovali pomoči," je povedal kardinal, ki pa niti z eno besedo ni namignil, da bi morda lahko šlo tudi za kako zlorabo.

Šli bodo v korak s časom

Vendar pa bo tega zdaj po njegovih besedah konec. Vzpostaviti namerava nove strukture in organizacije za ureditev vatikanskih financ v skladu s standardi 21. stoletja, narediti njihovo delo transparentno in s polno odgovornostjo

"Darovalci pričakujejo, da se bo z njihovimi darovi upravljalo učinkovito in iskreno, tako da bo mogoče doseči tudi najboljše financiranje dejanj Cerkve, predvsem za širjenje evangelija in za pomoč revnim. Cerkev za revne ne bi smela biti revno upravljana," je dejal.

Kardinal Pell je napovedal tudi, da se bodo v vodenje financ Vatikana vključili tudi laiki. Tako bodo v prihodnjem letu imenovali laika za glavnega revizorja. Odgovoren bo sicer papežu, a bo imel pooblastila za preiskavo financ katerekoli agencije Svetega sedeža, je še povedal kardinal
Finance banke so zaradi netransparentnih struktur in predvsem škandalov v Vatikanski banki že dolgo tarča kritik. Papež Frančišek pa je od nastopa že oblikoval več komisij, ki naj bi pripravile potrebne reforme v Vatikanu.

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:11 05.december 2014.

    tega je še na pretek,nekaj morajo riskirat tako da glavni denar nobeden ne bo niti vedel da obstaja

  • primorc91 22:25 04.december 2014.

    Recite ne vsem oblikam kapitalističnega režima. To pa počnejo slovenski kapitalisti:http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174307899http://razkrinkan-sintal.blogspot.com/