Svet
6 ogledov

Vatikan pod lupo zaradi zlorab

razno 11.03.13. trg svetega petra, vatikan, People are seen as clouds hang over razno 11.03.13. trg svetega petra, vatikan, People are seen as clouds hang over
Predstavniki Vatikana odgovarjajo na vprašanja o primerih spolnih zlorav otrok, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki.

Osemnajstčlanski odbor Združenih narodov za pravice otrok je že pred zasedanjem Vatikanu predložil seznam vprašanj. Iz Vatikana so jim v pisnem odgovoru zapisali, da kot država niso odgovorni za cerkvene institucije ali njihove zaposlene v drugih državah.

Prav tako niso podali podrobnosti o domnevnih zločinih, ki so v zadnjih letih pretresli rimskokatoliško cerkev, niti niso navedli, kako se je teh primerov lotil, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Odposlanec Vatikana pri ZN v Ženevi, nadškof Silvano Tomasi, je pred odborom danes povedal, da je Sveti sedež sprejel ukrepe, s katerimi bodo v prihodnosti preprečili tovrstne zločine.

Vatikan je po njegovih besedah izdal smernice nacionalnim cerkvam, pri čemer so nekatere oblikovale tudi lastne smernice. Poleg tega so katoliške nevladne organizacije uvedle izobraževalne programe o spolnih zlorabah, je dodal Tomasi.

Podpredsednica odbora ZN Sara De Jesus Oviedo Fierro pa je danes ponovno zahtevala, da Vatikan predloži več podrobnosti o primerih zlorab in o protiukrepih, ki so jih zahtevali. "Kako lahko uvedete nov pristop? Zakaj se ne potrudite in postanete bolj transparentni?" je vprašala.

Kritizirala je tudi pomanjkanje ukrepov proti obtoženim storilcem s strani Svetega sedeža. "Izgleda, da kazni, ki so bile izrečene, nikoli ne odsevajo obsega ali teže kaznivih dejanj," je poudarila. Zanimale so jo tudi odškodnine za žrtve, prav tako pa, ali so imeli otroci, še posebej če so bili žrtve, možnost, da spregovorijo.

Žrtve upajo, da bo resnica prišla na dan

"Gre za pomemben trenutek za vse, ki so jih kot otroke posilili in spolno zlorabili duhovniki," je dejala predsednica Mreže žrtev spolnih zlorab duhovnikov (Snap) Barbara Baline. "Skozi leta smo se brez uspeha spraševali, zakaj cerkveni dostojanstveniki spolne zločince še naprej podpirajo in prikrivajo," je Balinova povedala pred začetkom preverjanja ZN.

"Upamo, da bo resnica končno prišla na dan in da bo Cerkev spremenila svoje ravnanje ter storila vse, da dejansko zaščiti otroke," je dodala.

Druga preiskava ZN v zgodovini

Vatikan je sicer ratificiral leta 1989 sprejeto Konvencijo ZN o pravicah otrok in je zato podvržen preiskavam odbora ZN. Današnja preiskava pa bo šele druga za Vatikan. Prva je bila leta 1995, preden so na plan množično prišle zlorabe mladoletnikov s strani katoliških duhovnikov.

Že več kot desetletje Katoliško cerkev pretresajo škandali, ki se vijejo od ZDA do Irske in Nemčije ter Avstralije. Vatikan priznava, da vsako leto prejme okrog 600 prijav o spolnih zlorabah duhovnikov. Zveze žrtev pa trdijo, da ta problematika še zdavnaj ni razrešena in da bi lahko skupno število vseh zlorab zajemalo tudi več sto tisoč primerov.

Zlorabe duhovnikov pa so pogosto povezane s prikrivanjem, ki so ga izvajali njihovi nadrejeni. Pogosto so to počeli s premeščanjem storilcev v druge župnije, namesto da bi jih prijavili policistom.

Cerkvena sramota!

Papež Janez Pavel II. in Benedikt XVI. sta obsodila ta dejanja, a po mnenju kritikov nista storila dovolj za kaznovanje odgovornih. Papež Frančišek je le nekaj tednov po izvolitvi na položaj marca lani napovedal, da bo katoliška cerkev odločno ukrepala proti spolnim zlorabam.

Julija je zaostril kazni za tovrstne zločine, minuli mesec pa obelodanil oblikovanje odbora strokovnjakov, ki mu bodo svetovali pri tem perečem vprašanju. A kritiki so mnenja, da se Vatikan tudi pod Frančiškom izogiba pozivom, da bi se škofe prisililo k prijavi vseh trditev o spolnih zlorabah policiji.

Frančišek je sicer danes med jutranjo mašo v Vatikanu znova obsodil spolne zlorabe in dejal, da zaradi njih čuti sram. "Številni škandali so, ki jih nočem imenovati posamično, a vsi vemo zanje. Cerkvena sramota! Ampak, ali smo občutili sram zaradi teh škandalov, za te prestopke duhovnikov, škofov, laikov," se je vprašal papež.

Tomasi pa je v pogovoru, ki ga je danes objavil Radio Vatikan, zanikal, da bi škofje še naprej prikrivali spolne zločine in s tem ovirali pravosodje. "Politika in dobra vera Svetega sedeža sta podpirati pregon vsakršnih zločinov, vključno in še posebej zločinov nad otroki," je poudaril Tomasi.

Komentarjev 2
  • dragec 10:42 16.januar 2014.

    Aleluja!!!!!

  • Žurnalček 08:44 16.januar 2014.

    Opa bato končno se jih je nekdo lotil , tegale pederopedofilskega svetovnnega združenja!