Svet
25 ogledov

Vatikan pred novim škandalom?

velika noc papez rim vatikan Žurnal24 main
Vatikan se je znašel pred novim škandalom. V javnost so prišle podrobnosti pokopa mafijca Enrica de Pedisa leta 1990. Tega naj bi namreč v zameno za pol milijona evrov pokopali v baziliki Sant'Apollinare.

Mafijec je bil tako pokopan na mestu, kjer so bili pokopani številni nekdanji papeži in kardinali. Časnik The Independent, ki se ob tem sklicuje na neuradni vir iz ANSA.it, še poroča, da je zeleno luč za pokop mafijca dal takratni kardinal Ugo Poletti, in to kljub dejstvu, da je bil Enrico de Pedis vodja mafijske združbe Magliana.

En milijon takratnih italijanskih lir (okoli pol milijona evrov) so takrat predstavniki Cerkve porabili za maše in obnovo bazilike. Vatikan omenjene navedbe časnika ni želel komentirati.

Mafijec in Vatikan sta bila povezana v še eno afero, in sicer leta 1983. Takrat je bil namreč prvi mož Magliane vpleten v ugrabitev in umor hčerke enega izmed predstavnikov vatikanske banke.

V javnosti so se od smrti mafijca več let pojavljala ugibanja o tem, da je hčerka bančnika pokopana poleg trupla mafijca v baziliki Sant'Apollinare. Denar za de Pedisov pogreb je takrat Cerkvi dala njegova žena.

Pojavljalo pa se je tudi vse več govoric, da je Vatikan glede ugrabitve hčerke vedel več, kot je trdil. Številni so zato od Vatikana zahtevali, da odpre grob mafijca in tako dokončno ovrže ali potrdi večletne govorice.

Vatikan je pred kratkim pritiskom popustil in tako sporočil, da bodo de Pedisov grob odprli, njegove posmrtne ostanke pa bodo prihodnji petek pokopali na javnem pokopališču, poroča Corriere Della Sera.

Komentarjev 4
  • kapibara 09:21 01.maj 2012.

    Bolj je država verna-večjo moč ima mafija ,ki dobrodelno daje za odpustke..cerkev pa te odpustke prodajapoglejet vse latinske države ,ki so močno verne...

  • Žurnalček 00:58 01.maj 2012.

    1 miljon lir ni bil nikoli posebno velik denar in tale vašpodatek je smešen. Spomnim se tečaja 1000 lir -1 DM . Prej je govorja o okrogli miljardi lir !!

  • Katja ur?? 20:25 30.april 2012.

    Gliha vkup štriha. Bolj podobni si ti dve organizaciji (mafija in RKC) ne bi mogli biti - sta bogati, vplivni in pokvarjeni.