Svet
9 ogledov

Vatikan pred številnimi spremembami

Papež Benedikt XVI. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Spremembe v Vatikanu. Papež Benedikt XVI. je danes razkril več kadrovskih novosti na vodilnih položajih v Vatikanu.

Na novo ustanovljeni papeški svet za novo evangelizacijo predvsem zahodnih držav bo vodil nadškof Rino Fisichella, dosedanji vodja papeške akademije za življenje.

Fisichella bo skrbel za ponovno evangelizacijo v tistih državah, v katerih je katoliško verovanje sicer že staro, a postaja zaradi sekularizacije vse šibkejše. Poiskati moramo nove, času primerne poti oznanjanja, meni papež.

Kardinal Giovanni Battista Re je odšel s položaja prefekta kongregacije za škofe v pokoj, za njegovega naslednika so imenovali nadškofa Quebeca, 66-letnega Kanadčana Marca Ouelleta. Stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih, nadškof Celestino Migliore, bo po novem nuncij na Poljskem, kjer bo nasledil škofa Jozefa Kowalczyka.

Še ta teden naj bi papež tudi uradno sprejel odstop 77-letnega nemškega kurijskega kardinala Walterja Kasperja s položaja predsednika papeškega sveta za edinost kristjanov. Nadomestil naj ga bi Kurt Koch.

Papež načrtuje tudi finančno reformo
Poleg kadrovskih sprememb pa naj bi papež Benedikt XVI. načrtoval tudi veliko finančno reformo, s katero naj bi zagotovil večjo preglednost v javni upravi. Za ta korak se je papež odločil zaradi vrste škandalov, v katere sta vpleteni tudi vatikanska banka IOR in papeška kongregacija za evangelizacijo ljudstev.

IOR se je sicer pred časom znašla pod drobnogledom italijanskih kriminalistov zaradi sumljivih računov. Vatikanska banka je pri več italijanskih bankah odprla račune brez imena. Preko nekaterih od njih so šle v zadnjih letih ogromne vsote denarja. Preiskovalci domnevajo, da je šlo za prevare, pranje denarja in davčne utaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.