Svet
5 ogledov

Vatikan: Za papeža bomo poskrbeli

Papež Benedikt XVI. Reuters
Papež Benedikt XVI. bo imel po koncu pontifikata po poročanju italijanskih medijev pokojnino v višini 2500 evrov. A v Vatikanu so te informacije zanikali. Kot so navedli, temeljijo na domnevi, da bo Benedikt XVI. kot upokojeni rimski škof v enakem položaju kot drugi italijanski škofje, a to nima s situacijo papeža "niti najmanjše zveze".

Namestnik tiskovnega predstavnika Vatikana Ciro Benedettini je ob tem tovrstna medijska poročanja o papeževi pokojnini označil za smešna. "Nobenega dvoma ni, da bo Vatikan poskrbel za papeža," je poudaril Benedettini.

Kakšna bo papeževa preživnina, je potrebno skupaj s številnimi drugimi vprašanji še razjasniti. Gotovo je, da bo Benedikt XVI. prejemal neke vrste oskrbovalnino. A, kot so dodali v Vatikanu, gre za razmere brez primere in tako ni "nobenih temeljev, na katere bi se lahko oprli", navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Da bo Joseph Ratzinger po odstopu 28. februarja najverjetneje postal upokojeni rimski škof in tako prejemal pokojnino škofa in ne kardinala, ki znaša okoli 5000 evrov, je danes poročal časnik La Stampa. Časnik je dodal, da ni mogoče izključiti, da bo naslednik Ratzignerja slednjega vnovič imenoval za kardinala.

Obveznost opravlja kljub umiku

Prihodnje dni, do odstopa, bo papež preživel stran od oči javnosti, skupaj z nekaj kardinali pa se bo v tem postnem času posvetil dnevnim molitvam v zasebni kapeli v apostolski palači.

Ta duhovni umik v postnem času je sicer tradicionalne narave in je ena izmed obveznosti, pri katerih papež vztraja kljub zgodovinski napovedi odstopa minuli teden.

V soboto bo nato papež sprejel italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, v nedeljo zadnjič vodil nedeljske molitve, 27. februarja pa imel zadnjo tedensko avdienco pred več deset tisoč verniki.

Zapustiti bo moral svoje stanovanje

Benedikt XVI. bo uradno odstopil 28. februarja ob 20. uri, ko bo moral tudi zapustiti svoje stanovanje v apostolski palači, v kateri živi od aprila 2005.

Nato se bo preselil v papeško rezidenco v Castel Gandolfu, 30 kilometrov južno od Rima, zatem pa bo živel v ženskem samostanu Mater Ecclesiae v Vatikanu.

Še naprej bosta z njim stanovala njegov osebni tajnik Georg Gänswein in sestre katoliškega laičnega reda Memores Domini, ki so za Ratzingerjevo gospodinjstvo skrbele že v apostolski palači. Ratzinger bo tudi po odstopu obdržal ime Benedik XVI.

Konklave sredi marca

Kdaj bo sklican konklave za izvolitev novega papeža, še ni znano. Običajno se začne 15 ali 20 dni po smrti papeža, kar pomeni, da bi se začel 15. marca oziroma okoli tega datuma.

Kanonski pravniki sicer preučujejo, ali bi bilo mogoče konklave sklicati prej in se tako izogniti prekrivanju s tednom pred veliko nočjo, ki se začne 24. marca. Velikonočna nedelja bo 31. marca.

Jasnega favorita za naslednika Benedikta XVI. za zdaj ni, je medtem ocenil strokovnjak za Vatikan John Allen. Kot priljubljenega kandidata je omenil kanadskega kardinala Marca Ouelleta, ki je "pravzaprav fotokopija Ratzingerja".

Komentarjev 2
  • dd 16:14 19.februar 2013.

    Če bi se tale duhovščina držala božje zapovedi, ne bi bilo nobene revščine več na svetu.

  • klincek 18:37 18.februar 2013.

    a bo lohk preživu