Svet
6 ogledov

Vatikan zanika, da ima papež tumor na možganih

papež frančišek, kuba Profimedias
Papežu Franćčišku naj bi na možganih odkrili majhen benigni tumor, ki je ozdravljiv brez operacije, poročajo italijski mediji. Papež je zdrav, poudarjajo v Vatikanu.

Vatikan je zanikal trditve italijanskih medijev, ki so včeraj poročali, da ima papež Frančišek benigni tumor na možganih. Poudarili so, da je 78- letni poglavar Rimskokatooliške cerkve dobrega zdravja. 

"Kirurški poseg ne bo potreben"

Novico z naslovom "Papež ima tumor na možganih. Zdravniki pravijo, da je ozdravljiv", ki se je hitro razširila, je včeraj objavil italijanski dnevnik Quotidiano Nazionale. Sklicujejo se na zanesljive vire. Časopis poroča, da so preiskave opravili pred meseci. Japonski strokovnjak, ki sicer dela na San Rossore v Pisi naj bi skupaj z ekipo skrivoma pripotoval v Vatikan. Zdravniki naj bi še presojali, ali bo za odstranitev tumorja sploh potreben kirurški poseg.  

"Neodgovorno in brezvestno"

V članku poudarjajo, da ima javnost pravico do obveščenosti o papeževem zdravju.Vatikan pa je pisanje italijanskega dnevnika označil za neodgovorno in brezvestno.   

"Potrdim lahko, da je papež dobrega zdravja," je na novinarski konferenci v Vatikanu dejal glavni predstavnik za medije in poudaril, da papež vse svoje obveznosti opravlja kot običajno. 

Papež: Imam še dve ali tri leta življenja

Papež Frančišek je sicer lani avgusta med obiskom v Južni Koreji ocenil, da mu ostaneta le še dve ali tri leta življanja. Takrat je priznal, da ima “težave z živci”. in napovedal, da bo, če se ne bo več čutil sposobnega delati, odstopil. “Morda nekaterim teologom to ni všeč, toda menim, da upokojeni papež (Benedikt XVI.) ni izjema, ampak po več stoletjih le prvi.” Njegov predhodnik Joseph Ratzinger je zaradi bolezni odstopil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1