Svet
6 ogledov

Vatikan zanika obtožbe

"Če ne bom več telesno, duševno in duhovno sposoben opravljati zaupanih nalog, n Žurnal24 main
Moški, ki trdi, da je eden izmed žrtev duhovniških zlorab nad otroki, je na ameriškem sodišču vložil tožbo zoper papeža Benedikta XVI. Vatikan obtožbe zanika.

V pismu, ki ga je 73-letni škof belgijskega mesta Bruges Roger Vangheluwe danes pripravil za javnost, priznava, da je zlorabil dečka. "Ko še nisem bil škof in tudi kasneje, sem zlorabil dečka. To je za vedno zaznamovalo žrtev. Rana se ne zaceli. Niti v men, niti v žrtvi,“ je zapisal Vangheluwe. Svoj odstop je poslal tudi papežu Benediktu XVI, ki ga je sprejel.

Vatikanski pravni zastopnik Jeffery Lena je danes kot "popolnoma neutemeljeno" označil obtožnico zoper papeža Benedikta XVI. in druge visoke predstavnike Vatikana, ki jo je v četrtek vložila nekdanja žrtev spolnih zlorab s strani ameriškega duhovnika Lawrenca Murphyja, piše STA.

Po besedah Lene obtožnica, ki papeža Benedikta XVI. obtožuje, da je za zlorabe vedel, a ni ukrepal, le ponovno pogreva stare teorije, ki so jih že zavrnila ameriška sodišča. Po njegovih beseda obtožnica ni legitimna in poskuša Rimskokatoliško cerkev označiti kot svetovno ustanovo, ki nosi odgovornost za zločine, storjene po svetu.

Zlorabil na stotine otrok
Danes že pokojni Lawrence  naj bi v svojem 20-letnem delovanju na šoli za gluhe v Milwaukeeju zlorabil okrog 200 otrok. Leta 1974 so ga iz šole premestili, vendar za svoje zlorabe ni nikoli odgovarjal. Cerkev je sicer zoper njega leta 1996 odprla primer zaradi njegovih zlorab, vendar nikoli ni prišlo do zaključka, saj je duhovnik leta 1998 umrl.

 

Odvetnik žrtve, ki je zoper papeža vložila tožbo, Jeff Anderson, pravi, da želijo izpostaviti malomaren odnos Cerkve do takšnih primerov oziroma njeno neukrepanje. Poleg tega pa opozarjajo še na številne ostale tovrstne primere: "Želimo, da Vatikan javnosti odpre primere, ki jih vodijo znotraj svojih zidov in da se odgovornim pravično sodi," je povedal odvetnik, ki stoji za prvo tožbo zoper papeža.

Obupani deček pisaril Vatikanu, ta molčal
Žrtev duhovniške zlorabe, ki vlaga tožbo, je leta 1995 pisala Vatikanu s prošnjo, da posredujejo v primeru duhovnika Murphyja. Na sedmih straneh so podrobno opisani samo primeri zlorab, ki jih je na svoji koži občutil ta deček. Med drugim Vatikan sprašuje, ali se sploh zaveda, da so mu popolnoma uničili življenje.

Med drugim je opisan tudi primer dečka, ki je po zlorabah s strani duhovnika storil samomor. "Bog vas mora kaznovati in vas poslati v pekel za vedno," je napisano v pismu Vatikanu, do katerega se je dokopal BBC.

Vatikan dečku ne na to ne na številna druga pisma, ki jih je še pošiljal, ni odgovarjal.

Zakaj tožba zoper papeža
Primere zlorab bi morala obravnavati Kongregacija za nauk cerkve; v času, ko je na zlorabe v pismih opozarjal moški, ki toži papeža, je kongregacijo vodil ravno on. Torej današnji papež Benedikt XVI.

Žrtev tako za neukrepanje toži papeža, poleg tega pa še dva druga kardinala. Na tožbo se Vatikan še vedno ni odzval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.