Svet
3 ogledov

Vatikanske izgube

Upajo tudi na odrešitev denarnih težav. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Sveti sedež poziva vernike, naj pokažejo svojo velikodušnost. Vatikan naj bi bil v stalnih denarnih težavah.

Kardinali, ki so zadolženi za nadzor financ svetega sedeža, upajo v izboljšanje stanja na svetem računu ne glede na gospodarske težave, s katerimi se sooča ves svet.

Denarne niso edine tegobe Vatikana; papež bo prihodnji mesec sprejel škofe rimskokatoliške cerkve na Irskem. Namen izrednega srečanja naj bi bilo oblikovanje odgovora na škandale, povezane z zlorabami otrok, ki jih je razkrila raziskava irske vlade.

Na sestanku, ki mu je predsedoval državni tajnik Bertone, so spet izpostavili potrebo, da v svoje vrste privabijo več ljudi. Nenazadnje, kot je bilo rečeno, cerkveni ustroji nudijo široke usluge.

Leta 2008 je sveti sedež uspel ohraniti primanjkljaj na 900 tisoč evrih, v letu pred tem je znašal desetkrat več. Kljub temu je njihov dolg konec leta 2008 znašal 15 milijonov evrov.

Denarni prispevki vernikov, ki jih namenjajo papežu – tako imenovani novčič svetega Petra – so v letu 2008 znašali nekaj manj kot 76 milijonov dolarjev, kar je glede na leto pred tem rahlo upadlo.

Najbolj radodarni med svetovnimi verniki so ameriški, sledijo italijanski in nemški.

Podatki denarnega poslovanja za svetimi zidovi za lansko leto bodo znani v poletnih mesecih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.