Svet
11 ogledov

VB bo odstopila od ukrepov EU

Theresa May Reuters
Velika Britanija je potrdila svojo namero, da odstopi od izpolnjevanja vseh ukrepov EU s področja policijskega in pravosodnega sodelovanja.

V skladu z lizbonsko pogodbo se mora Velika Britanija do maja prihodnje leto odločiti, ali sprejema ali zavrača vseh 133 ukrepov s področja policijskega in pravosodnega sodelovanja med državami članicami, ki so bili sprejeti že pred letom 2009. Lahko pa se posameznim ukrepom nato znova pridruži.

Številni ukrepi so nepriljubljeni med konservativci premiera Davida Camerona, ki si prizadevajo za vnovično določitev pogojev britanskega članstva v Evropski uniji, nakar bi o članstvu v uniji državljani odločali na referendumu.



Kot je v torek v parlamentu napovedala notranja ministrica Theresa May, bo Velika Britanija zaradi razlogov "politike, načelnosti in pragmatizma" odstopila od izpolnjevanja vseh ukrepov, nakar bo znova pristopila k 35.

Ob vzklikih "Sramota!" iz vrst svojih konservativnih kolegov je dejala, da se bo država med drugim znova pridružila sistemu evropskega zapornega naloga, saj naj bi ta predstavljal "dragoceno orodje pri vračanju storilcev kaznivih dejanj v Veliko Britanijo".

Kljub temu pa bodo britansko zakonodajo ustrezno spremenili, tako da ne bo mogoče izročati britanskih državljanov za relativno majhna kazniva dejanja, je pojasnila.

Mayjeva je predlagala tudi, da bi država znova vstopila v Europol, pri čemer pa bi bilo treba izvesti nekatere spremembe, ki bi zagotovile, da njegovo delo ne bi bilo v nasprotju s prioritetami nacionalne varnosti, je poudarila.

O predlogu notranje ministrice bo parlament razpravljal in glasoval prihodnji teden.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je že sporočila, da jo veseli, da želi Velika Britanija znova pristopiti k 35 ukrepom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.