Svet
10 ogledov

VB: geji spet lahko darujejo kri

cepljenje, injekcija Žurnal24 main
Velika Britanija odpravlja prepoved dajanja krvi za istospolno usmerjene moške, a le v primeru, da v zadnjem letu dni niso imeli homoseksualnih odnosov.

Prepoved, po kateri geji na Otoku niso smeli dajati krvi, je bila sprejeta v 80. letih prejšnjega stoletja v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja virusa HIV oziroma aidsa.

Revizija posebnega odbora, sestavljenega iz strokovnjakov in skupin bolnikov, je sedaj pokazala, da trajne oziroma vseživljenjske prepovedi dajanja krvi za homoseksualne moške ni več mogoče tehtno utemeljiti. Vendarle pa bo moškim, ki so imeli z drugim moškim v zadnjih 12 mesecih analne ali oralne spolne odnose, s kondomom ali brez njega, darovanje krvi še naprej prepovedano, je obenem sporočilo britansko ministrstvo za zdravje.

Strokovnjaki so se pri reviziji osredotočili na dejansko nevarnost prenosa okužbe s krvjo, na pripravljenost potencialnih krvodajalcev, da spoštujejo izbirne kriterije, ter na izboljšave, do katerih je prišlo na področju testiranja darovane krvi. Na osnovi tega so se odločili za odpravo trajne prepovedi in obenem uveljavitev prepovedi za rok 12 mesecev po spolnem odnosu dveh moških.

Ta prepoved sicer vključuje tudi ženske, ki so imele spolne odnose z moškim, ki je imel pred tem spolne odnose z drugim moškim, ter vse, ki so imeli spolne odnose s prostitutko, ali z osebo, ki si je vbrizgavala droge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.