Svet
17 ogledov

VB izgnala libijske diplomate

polkovnik Moamer Gadafi EPA
VB stopnjuje pritisk na Gadafija. Vsi libijski diplomati morajo zapustiti državo.

"Vsi libijski diplomati morajo zapustiti Veliko Britanijo, s čimer želimo Moamerju Gadafiju pokazati, da je njegova oblast nelegitimna," je povedal britanski zunanji minister Wiliam Hague. Kot je dejal, so izgnali osebje Gadafijevega režima in povabili Nacionalni prehodni svet, da prevzame njihova mesta. Libijski ambasador Omar Jeliban je državo zapustil že maja, po napadu na britansko ambasado v libijski prestolnici. Odločitev o izgonu Gadafija je po Haguejevih besedah "v rokah Libijcev".

V Libiji se še pet mesecev po začetku vstaje proti 42-letni Gadafijevi vladavini nadaljujejo spopadi med uporniki in progadafijevimi silami. Aktivnosti ob podpori Združenih narodov nadaljuje tudi zveza Nato. Slednja je v torek Gadafija posvarila, da bodo Natova letala napadala civilne objekte, če bodo njegove sile iz njih izvajale napade.

Združeni narodi medtem opozarjajo, da v libijski prestolnici primanjkuje goriva, zdravil in denarja. "Zdravil primanjkuje, medtem ko je hrano še mogoče dobiti, a je vse dražja," je povedal Laurence Hart, koordinator organizacije za humanitarno pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.