Svet
19 ogledov

VB: na avtocestah bodo ugašali luči

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V želji po privarčevanju dodatnih funtov bodo Britanci na manj prometnih odsekih avtocest ponoči izklapljali luči. Dars: O takšnem ukrepu ne razmišljamo.

Vladna koalicija Davida Camerona že vse od prihoda na oblast izvaja številne varčevalne ukrepe.

Na pomoč pa so ji priskočili tudi državljani, ki so med drugim predlagali, naj razmisli o ugasnjenih lučeh ob tamkajšnjih avtocestah. S tem se bodo zmanjšale tudi emisije ogljikovega dioksida, manj pa bo tudi svetlobnega onesnaževanja.

Dars: Luči prižgane zaradi varnosti

Marjan Koler z Darsa je za zurnal24.si dejal, da o takšnem ukrepu ne razmišljajo, saj že zdaj nimajo osvetljenih manj prometno obremenjenih odsekov.

Predvsem zaradi varnosti ponoči osvetljujejo glavne razcepe, obvoznice, cestninske postaje, počivališča, predore in pokrite vkope.

Britanska družba za avtoceste se je tako odločila, da bo na manj prometnih odsekih avtocest med polnočjo in peto uro izklapljala luči.

Pri tem se seveda zastavlja vprašanje, ali se ne bo zaradi tega zmanjšala prometna varnost.

Za podoben ukrep so se namreč pred nekaj meseci odločili v mestu Wales, a so ga morale oblasti zaradi protesta občanov preklicati.

Strokovnjaki pravijo, da neosvetljene ceste ne vplivajo na prometno varnost.

Direktor agencije za avtoceste Derek Turner je za Daily Telegraph dejal, da so raziskave pokazale, da vozniki ne vozijo nič bolj pazljivo, če so ponoči ceste osvetljene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.