Svet
5 ogledov

VB: policisti novinarjem razkrivali informacije

Zadnja številka časopisa News of the World. "Hvala in lep pozdrav," so na naslov Reuters
Britanska policija se sooča z novimi obtožbami, da so njeni pripadniki informacije o žrtvah terorističnih napadov in umorjeni najstnici posredovali novinarjem News of the World.

S tem se še poglablja škandal o vdiranju v telefone novinarjev zdaj že nekdanjega tabloida, zaradi katerega sta med drugim že odstopila dva najvišja predstavnika policije.

Časnik Observer poroča, da so preživeli terorističnih napadov v Londonu 7. julija 2005 svoje odvetnike prosili, naj raziščejo njihove sume, da so policisti Scotland Yarda prodali oziroma posredovali zaupne sezname s kontakti žrtev napadov novinarjem News of the World.

Novinarji so jih zavajali z lažnimi zgodbami

Kot je za Observer povedala predstavnica preživelih napadov Beverli Rhodes, so novinarji navezali stik z njimi in jih zavajali z lažnimi zgodbami o tem, kako so prišli do njihovih kontaktov. "Scotland Yard je imel celoten seznam s podatki o kontaktih preživelih. Precej gotova sem, da je News of the World do mojega domačega naslova prišel na ta način," je dejala.

Britanski BBC pa medtem poroča, da je bil iz preiskave o umoru 13-letne Milly Dowler leta 2002 umaknjen neki policist, potem ko so informacije iz preiskave pricurljale do novinarjev tabloida. Ob sklicevanju na policijske vire BBC piše, da so detektiva njegovi kolegi obtožili neustreznega razkrivanja informacij o primeru nekemu prijatelju.

Prve navedbe neposredne povezave

News of the World je že tarča kritik, da je vdiral tudi v mobilne telefone Dowlerjeve in svojcev napadov 7. julija 2005, današnje navedbe pa so prve doslej, ki nakazujejo neposredno povezavo med poročanjem tabloida in policisti.

Zaradi škandala z vdiranjem v telefone in očitkov o podkupovanju policistov s strani novinarjev sta sicer že pred tednom dni odstopila vodja Scotland Yarda Paul Stephenson in njegov namestnik John Yates.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.