Svet
4 ogledov

VB: zaradi pokojninske na ulico

protest, Velika Britanija, pokojninska reformea
1/12
EPA
V Veliki Britaniji stavka okoli 600 tisoč učiteljev in javnih uslužbencev, ki so nezadovoljni z vladnimi načrti sprememb pokojninskega sistema.

Gre za največjo stavko, odkar je oblast v državi lani prevzela konservativna vlada in v luči rekordnega primanjkljaja začela izvajati niz varčevalnih ukrepov.

Po vsej Veliki Britaniji je zaprtih 85 odstotkov šol, poleg tega pa tudi zaposlitveni centri, davčni uradi in sodišča. Stavki se bo pridružilo tudi okoli 70 odstotkov carinikov, zaradi česar so letališča potnike, ki bodo prispeli v državo, posvarila pred zamudami. Njihova stavka bo vplivala tudi na delo v pristaniščih in na mednarodnih železniških postajah.

Moti jih pokojninska reforma

Stavkajoči želijo izraziti nezadovoljstvo z načrtovano reformo pokojninskega sistema. Ta vključuje zvišanje upokojitvene starosti za šest let na 66 let, povišanje prispevkov zaposlenih za pokojnine - v nekaterih primerih celo za 50 odstotkov - in znižanje višine pokojnin.

Britanski premier David Cameron je izrazil prepričanje, da druga možnost ne obstaja, in posvaril, da "pokojninskemu sistemu grozi bankrot". A med zaposlenimi v javnem sektorju vlada vsesplošna jeza, saj sta jih v okviru varčevalnih ukrepov doleteli že dveletna zamrznitev plač in ukinitev več kot 330 tisoč delovnih mest do leta 2015.

V stavki, ki jo bodo spremljali tudi protesti, bodo sodelovali štirje sindikati. Od teh trije združujejo učitelje in zaposlene v izobraževanju. Načrtovane spremembe pokojninskega sistema so k stavki spodbudile celo sindikat učiteljev ATL, ki se za tovrsten ukrep ni določil še nikoli v svoji 127-letni zgodovini. Učiteljem se bo pridružilo tudi okoli 250 tisoč članov sindikata javnih uslužbencev PCS.

Cameron je sindikate nazadnje v torek poskušal prepričati, naj stavko odpovejo. Vztrajal je pri tem, da so spremembe pokojninskega sistema za javne uslužbence nujne in v luči vse starejšega prebivalstva tudi poštene. Prepričan je tudi, da so se za stavko odločili prezgodaj, saj pogovori med sindikati in vlado še potekajo.

Komentarjev 1
  • 1111 10:02 30.junij 2011.

    ...ne vem zakaj, ampak imam občutek, da smo slovenci zelo butast narod!!