Svet
10 ogledov

Včeraj v Iraku umrlo več kot 70 ljudi

Irak Bagdad nasilje orožje vojak EPA
Sobotno nasilje je v Iraku terjalo najmanj 73 življenj. Najbolj krvav je bil napad na šiitske romarje na severu Bagdada, v katerem je bilo zvečer ubitih okoli 50 ljudi, še 75 jih je bilo ranjenih.

V mestu Mosul na severu Iraka sta bila pred tem ubita tudi dva iraška novinarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot ob tem dodaja AFP, je nasilje v Iraku v zadnjem času močno poraslo in je doseglo najvišjo raven po letu 2008. Krepijo se strahovi, da bo država znova zapadla v krvavo sektaško nasilje med suniti in šiiti, kakršno je divjalo v letih 2006 in 2007.

Kriv samomorilski napadalec

Napad na šiitske romarje, ki so sicer pogosto tarča nasilja v Iraku, je odjeknil v soboto popoldne v bagdadski soseski Adamija. Ni povsem jasno, ali se je najprej razstrelil samomorilski napadalec, nato pa je še eksplodirala bomba, ali pa je smrt kakih 50 romarjev zakrivil le samomorilski napad.

Pred tem so napadalci v Mosulu ustrelili dopisnika in snemalca iraške televizije Šarkija. Ubita sta poročala o varnostnih silah in uradnikih v tem mestu, zaradi njunega dela pa so jima oboroženi skrajneži, ki nasprotujejo iraški vladi, grozili s smrtjo, so pojasnili na omenjeni televiziji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.