Svet
12 ogledov

Vdova al-Awlakija razkrila svoje strahove

Anwar al-Awlaki. Muhammad ud-Deen / Wikipedia
Tajni obveščevalec Storm si je dopisoval z Bjelovarko Ireno Hodak, znano kot vdovo enega najbolj iskanih teroristov mreže Al Kaida.

Tajna služba je skušala preko Danca Mortena Storma najti enega najbolj iskanih vodij teroristične mreže Al Kaida Anwarja al-Awlakija. Tajni obveščevalec Storm si je z Bjelovarko Ireno Horak, Al-Awlakijevo vdovo, poznano po imenu Amina, dopisoval in izmenjaval podatke štiri mesece, ekskluzivno poroča Večernji list.

"Če nikoli več ne bi videla družine... na to ne morem pristati," je danskemu obveščevalcu pisala takrat 32-letna Horakova, ko sta se pogovarjala o njenem zakonu z al-Awlakijem.

To je bila edina stvar, ki je ni želela, na vse drugo je pristala - na skrivno življenje in terorizem. Na koncu je popustila in se poročila z Al-Awlakijem, da bi, potem ko so ga leta 2011 ubili, postala vdova.

Bjelovarka si je leta 2009 spremenila ime v Amina in prestopila v islamsko vero. V njen pogovor s Stormom, s katerim si je dopisovala štiri mesece, pa se je vključil tudi Al-Awlaki, in to v času, še preden je zapustila Hrvaško. Razkrila je podrobnosti iz svojega življenja, o mudžahidih v Zagrebu, spregovorila pa tudi o bojazni, da ne bo nikoli več videla svoje družine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.