Svet
1886 ogledov

Vdova Georga Floyda segla v srca milijonov

Protesti v ZDA Epa
Pokojni temnopolti Američan, žrtev policijskega nasilja, je bil oče 6-letne deklice. Njena mama se je pred kamerami zlomila.

Roxie Washington, vdova po pokojnem Georgem Floydom, katerega smrt po policijskem nasilju je povzročila množične prote♂5te širom ZDA, je pripravila novinarsko konferenco, na kateri je bila prisotna tudi 6-letnica.

"Na koncu dneva se vsi vračajo svojim družinam. Gianna očeta več nima. Nikoli je ne bo videl, kako odrašča, kako gre na maturo, nikoli je ne bo popeljal pred oltar. Če bo imela težave, ne bo imela očeta, na katerega bi se lahko obrnila," je v svojem nagovoru izpostavila vdova. Njena hčerka je ves čas stala ob njej.

protesti zda smrt nasile GEORGE FLOYD Nasilje ne poneha Svet Kaos v ZDA: Trump gre na nož, nad ljudi je poslal vojake

Protesti zoper policijsko nasilje

Medtem so se po ZDA v torek zvečer nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju. Pred Belo hišo v Washingtonu je bilo vsaj uvodoma v prvih urah kršenja policijske ure malce manj napeto kot v ponedeljek.

Protesti v ZDA | Avtor: Epa Epa

Policija je park Lafayette, v katerem se že desetletja zbirajo protestniki, zagradila z visoko ograjo iz žice in protestniki so malce dlje od Bele hiše, kot so bili doslej. Uvodoma so mirno protestirali in tako kot drugi po ZDA zahtevali pravico za Georgea Floyda, ki ga je pred tednom dni med aretacijo v Minneapolisu zadušil policist.

Trump je v torek vpoklical okoli 700 pripadnikov 82. zračne divizije ameriške vojske, ki so jih namestili v dve vojaški bazi blizu prestolnice za morebitno posredovanje po ulicah Washingtona. Pentagon ima v pripravljenosti za mobilizacijo še okoli 1400 vojakov oboroženih z bajoneti in drugo opremo.

Protesti v ZDA | Avtor: Epa Epa

Protesti so se nadaljevali v Miamiju, Los Angelesu, Chicagu, Richmondu, Atlanti in številnih drugih mestih, ki so razglasila policijske ure. V Zahodni Virginiji pa so odpustili policista, ki je na družbenih medijih objavil namero streljanja na protestnike in željo, da se vozi čez njih z avtomobilom, dokler ta ne bi "crknil".

Protesti v ZDA Protesti Svet Po tednu dni nemirov v ZDA že skoraj 6000 aretacij

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • kapibara 11:51 04.junij 2020.

    Sposojeno: - Zakaj pa nič o tem, da je Floyd stari znanec policije, ki so ga prišli aretirat zaradi prijave, ker plačuje v trgovini s ponarejenim denarjem...upiranje aretaciji itd itd. Celotno zgodbo potrebno predstaviti ne pa samo fokus na to, ...prikaži več da mu je policist, kateremu so v največji meri vsakdanja grožnja ravno temnopolti, klečal na vratu. Upiranje aretaciji samo podaljša postopek in ga naredi po principu postopnega eskaliranja sile vedno bolj nasilnega.

  • kapibara 10:09 03.junij 2020.

    A je res, kar pravijo drugod, da je pokojni imel kartoreko in je že sedel zaradi oboroženih ropov in nasilnih napadih na ženske.. ?? In da je on povzročil problem/ nasilje v klubu, pobegnil, ter se zaklenil v avto in ...prikaži več da ni hotel sodelovati v postopku..??- Eni to govorijo.. - To pa NI razlog, da se ga je ubilo..!!