Svet
9 ogledov

Vdova in ZN zahtevajo preiskavo smrti

Smrt Moamerja Gadafija
1/4
Reuters
Kot je bil nekako legendaren, čeprav ne vedno pozitiven, s svojim načinom življenja, bo očitno legenda postal tudi njegov način smrti. Dan po uboju Moamerja Gadafija še vedno niso jasne vse okoliščine, v katerih je umrl. Ni jasno, kdo mu je zadal usodni strel.

Scenarij številka ena: uradna verzija

Libijski premier Mahmud Džibril je že včeraj dejal, da je Gadafi zaradi strelne rane v glavo umrl nekaj minut pred prihodom v bolnišnico. Ranjen je bil v navzkrižnem ognju v spopadu med njegovimi podporniki in silami nacionalnega sveta.

"Gadafija so povlekli iz kanalizacijskega kanala, ni se upiral. Ko smo ga začeli premikati, ga je krogla zadela v desno roko. Ko smo ga naložili na avtomobil, ni imel drugih poškodb. V navzkrižnem ognju med premikanjem avta je bil ranjen v glavo," je dejal Džibril. Pri tem pa ni jasno, ali ga je ubil naboj njegovih privržencev ali krogla iz uporniškega orožja. Džibril je dejal, da ni bilo nobenega uradnega ukaza, da bi ga morali ubiti.

Scenarij številka dve: pretepen in ubit po upiranju

Premierja je na laž postavil eden od visokih vojaških predstavnikov sil nacionalnega prehodnega sveta. Dejal je, da so Gadafija našli živega in nepoškodovanega. Ker se je upiral, so ga pretepli in nato še ubili.

Premierja na laž postavlja tudi posnetek, ki je zaokrožil le nekaj ur po njegovi smrti. V njem se vidi, da Gadafija vlačijo po Sirti, nekaj časa tudi po tleh, nakar ga naložijo na poltovornjak. 

Še en posnetek kaže moškega, podobnega Gadafiju, ki ga pretepajo uporniški vojaki. Nekdo zakriči: "Držite ga, držite ga!" Gadafi izgine iz kadra, slišijo se streli. Tik pred streljanjem naj bi upornike prosil, naj ne streljajo.

Scenarij številka tri: sodeloval tudi Nato

Nato – točneje francosko letalo – je zadel konvoj več kot stotih vozil, v  katerem je Gadafi bežal iz mesta. Padli samodržec naj bi preživel in se s skupino varnostnikov skril v kanalizacijski jašek. Tam so ga našli uporniški vojaki. Gadafi naj bi jih spraševal, kaj je narobe in kaj je komu naredil hudega.

Fotoreporterka Holly Pickett, ki je bila na kraju zajetja, je poročala, da so Gadafija odpeljali z reševalnim vozilom, oblečen naj bi bil v zlate hlače. 

Že včeraj je sicer prišlo zagotovilo, da se je Nato zgolj po naključju napadel tik pred zajetjem Gadafija. Niti niso vedeli, da je Gadafi v konvoju, ki je hitel iz Sirte, vedeli pa so, da prevaža veliko orožja in streliva, kar je predstavljalo grožnjo za prebivalstvo.

Scenarija štiri in pet

Pojavile so se celo nekatere priče, ki trdijo, da so Gadafija ustrelili kar njegovi varnostniki, saj so mu želeli prihraniti dodatno ponižanje, poroča Daily Mail.

Pojavili so se tudi namigi, da je bil ustreljen kar v samem rešilnem avtomobilu, ki ga je peljal v bolnišnico. V prid te teorije gre dejstvo, da bi ga strel v glavo pred trenutkom, ko je stopil v rešilca, takoj pokosil. 

Komentarjev 1
  • privat 09:06 22.oktober 2011.

    on je mučil in bil mučen...