Svet
13 ogledov

Vdrli v jedrsko elektrarno

Jedrska elektrarna Fessenheim Profimedias
Več deset aktivistov nevladne okoljske organizacije Greenpeace je danes vdrlo v jedrsko elektrarno Fessenheim na vzhodu Francije.

Aktivisti so na enega od jedrskih reaktorjev obesili ogromen plakat z napisom Nehajte tvegati Evropo. Z dejanjem so želeli opozoriti na "tveganje francoske jedrske energije za celotno Evropo", navaja organizacija.

V francoskem energetskem podjetju EDF, ki upravlja jedrsko elektrarno, so poudarili, da elektrarna deluje normalno. "Ta dejanja ne bodo imela nikakršnega vpliva na delovanje elektrarne, ki deluje normalno," so sporočili.

Policija je pridržala 56 aktivistov, še kakih 20 pa jih je ostalo na kupoli reaktorja, okoli katere kroži policijski helikopter.

Francija, ki je v veliki meri odvisna od jedrske energije, ima 58 delujočih jedrskih reaktorjev in je ena od najglasnejših zagovornic jedrske energije v mednarodni skupnosti.

Lahko se ponovi scenarij iz Fukušime

V dogovoru z zelenimi je sicer stranka takratnega francoskega predsednika Francoisa Hollanda pred parlamentarnimi in predsedniškimi volitvami leta 2012 pristala na zmanjšanje odvisnosti od jedrske energije z več kot 75 na 50 odstotkov. Do leta 2025 naj bi tako ugasnili 24 reaktorjev.
Jedrsko elektrarno Fessenheim, ki deluje že od leta 1977, naj bi v skladu z obljubami Hollanda zaprli do konca leta 2016. Elektrarna, ki je v neposredni bližini meje s Švico in Nemčijo, naj bi bila še posebno ranljiva zaradi seizmične aktivnosti na tem območju in možnosti poplavljanja reke Ren.
Protest Greenpeacea je potekal pred srečanjem voditeljev članic EU, ki bodo razpravljali tudi o prihodnosti energetske politike stare celine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.