Svet
21075 ogledov

Iz Rusije beži več kot 15.000 milijonarjev: To so države, kamor bi se preselili

Potovanje z letalom; letalo Profimedia
Letos naj bi Rusijo zapustilo 15.000 milijonarjev.

Pričakuje se, da bo Rusijo letos zapustilo okoli 15.000 milijonarjev. V Združene arabske emirate naj bi prišel velik priliv bogastva, kaže nova analiza družb Henley & Partners s sedežem v Londonu, ki posameznikom z visoko neto vrednostjo pomaga pri iskanju državljanstva po vsem svetu, in južnoafriškim podjetjem New World Wealth.

V raziskavi je bilo zajetih 62 držav, kjer so preučili vzorce gibanja in potrošniškega vedenja več kot 15.000 premožnih. Najnovejši del poročila o t.i. globalnih državljanih je posodobil projekcije migracij ljudi z več kot milijonom dolarjev premoženja, ki so označeni kot posamezniki z visoko neto vrednostjo. Obenem se za njih predvideva, da so precej bolj mobilni, na njihove odločitve pa vpliva tudi regionalna nestanovitnost.

Rusija ima trenutno 101.100 prebivalcev milijonarjev, vendar naj bi 15.000 ali 15 odstotkov po napovedih Henleyja letos zapustilo državo. To pomeni, da bo letos največ premožnih izmed vseh upoštevanih držav izgubila prav Rusija zaradi invazije v Ukrajino. Veliko premožnih je namreč predmet gospodarskih sankcij, kar jim omejuje svobodno upravljanje s sredstvi.

Po razpoložljivih podatkih se bo iz Kitajske letos odselilo 10.000 milijonarjev, a število je sorazmerno manjše od ruskih. Na Kitajskem je trenutno 823.000 milijonarjev, kar pomeni, da naj bi država izgubila manj kot 1 odstotek svoje milijonarske populacije.

Letos se bo po napovedih v drugo državo preselilo 88.000 milijonarjev, naslednje leto bo številka še zrasla za 40 odstotkov, na 125.000 izseljenih. To bi pomenilo najvišjo migracijo milijonarjev od leta 2013.

Najbolj priljubljeni so Združeni arabski emirati, Singapur in Izrael

Indijo in Hongkong bosta letos zapustilo približno 2 odstotka milijonarjev, medtem ko naj bi jih Ukrajina izgubila 42 odstotkov.

Združeni arabski emirati bodo letos zabeležili priliv 4000 milijonarjev. Približno 3500 milijonarjev naj bi se preselilo v Avstralijo. Med petimi destinacijami, ki so priljubljene za naslednje prebivališče milijonarjev, so še Singapur, Izrael in Švica. Med desetimi najbolj priljubljenimi državami sledijo še Združene države Amerike, Portugalska, Grčija, Kanada in Nova Zelandija.

Izseljevanje milijonarjev škoduje gospodarstvu in nepremičninskim trgom držav, ki jih zapustijo. Raziskava je k dejavnikom odločitve prištela še geopolitične razmere: vojne, podnebno krizo in pandemijo, ki so spremenili kraje in države, kjer želijo milijonarji živeti.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 16
  • jakec42 08:10 18.junij 2022.

    Naši tatinski miljonarji so denar samo dobro skrili,da jim kdo ne vzame nakradeno!

  • diaz 00:47 18.junij 2022.

    Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah. Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki ...prikaži več jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com

  • Ender3 13:56 17.junij 2022.

    Fake news, lažniva propaganda, od kod že, to prihaja ?