Svet
3 ogledov

Več kot 18 tisoč Nemcev na ulicah

protesti Nemčija
1/6
EPA
Nemške ulice so preplavili protestniki. Na eni strani pripadniki gibanja Pegida, na drugi njegovi nasprotniki.

V nemškem Dresdnu se je nocoj na prvem letošnjem protestu proti domnevni islamizaciji države, ki ga je pripravilo gibanje Pegida, po oceni policije zbralo okoli 18.000 ljudi. Gre za doslej najbolj množični Pegidin protest v Dresdnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gibanje Pegida oziroma s polnim imenom Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda že tedne pripravlja vse množičnejše proteste, uperjene proti muslimanskim priseljencem v Nemčiji.

Pred tem se je na shodih proti Pegidi ter za strpnost in odprtost danes v več nemških mestih zbralo na tisoče ljudi - več kot 5000 v Berlinu pred Brandenburškimi vrati, med 5000 in 8000 v Stuttgartu, več kot tisoč v Hamburgu, več sto v Rostocku in Dresdnu.

V Kölnu so pripadniki Pegide zaradi protidemonstracij, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi, kasneje odpovedali svoj pohod po mestu. Pegida je sicer v mestu pripravila tudi protestno zborovanje, ki pa so ga kmalu po začetku prekinili.

V vrsti nemških mestih potekajo tudi druge akcije proti Pegidi. Med drugim so v okviru akcije "Izklopimo luč rasistom" zunanjo razsvetljavo nocoj ugasnili ponekod v središčih Kölna in Dresdna. V slednjem sta po napovedih v temo med drugim zavita slovita opera Semperoper in znana steklena zgradba avtomobilskega koncerna Volkswagen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.