Svet
1796 ogledov

Totalna vojna: Več kot 300 medijev v ofenzivo proti Trumpu

Donald Trump
1/3
Epa
V Združenih državah je več kot 300 medijev sprožilo kampanjo proti predsedniku Donaldu Trumpu.

Prvi, ki je uredništva ameriških medijev pozval k nasprotovanju predsedniku, je bil The Boston Globe, ki je predlagal organiziran upor proti 'umazani vojni', ki jo zoper njih vodi Trump. Protest poteka pot ključno besedo #EnemyOfNone (nikogaršnji sovražnik).

Trump že dlje časa vsakršno kritično pisanje označuje za lažne novice, pred tedni pa je šel še dlje in novinarje označil za sovražnike ljudstva.

Zaradi nasilja nad novinarji v ZDA so zaskrbljenost izrazili tudi v Združenih narodih.

V medijski hiši The Boston Globe so prejšnji teden sklenili, da bo osrednji del današnje izdaje časopisa namenjen nevarnostim, ki jih prinašajo napadi Bele hiše na novinarje, ostale medijske hiše pa so pozvali, naj storijo enako.

Sprva se jih je odzvalo okoli 100 medijskih hiš, številka se je nato povzpela do 350.

Donald Trump na konferenci NRA | Avtor: Profimedia Profimedia

V časopisu The Boston Globe so danes zapisali, da je svobodno novinarstvo eno ključnih načel ameriške demokracije že več kot 200 let. Podobno piše tudi The New York Times.

The New York Post Trumpa napada, češ da neprijetne resnice, o katerih pišejo, niso lažne novice. Novinarstvo ni tekmovanje v priljubljenosti, vse, kar lahko storimo, je, da z delom nadaljujemo.

The Philadelphia Inquirer piše, da je njihovo mesto rojstni kraj ameriške demokracije: "Če se medije nenehno kaznuje in obtožuje zaradi nepriljubljenih vsebin, kratko potegne država in njeni državljani!"

Miami Herald pa je zapisal, da so s krilatico sovražniki ljudstva nacisti označevali jude, Stalin pa svoje nasprotnike.

 

Raziskave javnega mnenja kažejo, da 51 odstotkov republikanskih volivcev verjame Trumpu, ki pravi, da so mediji bolj sovražniki Predsednikova hči Ivanka Trump se je od očetovih napadov na medije distancirala, predstavnica za medije v Beli hiši Sarah Sanders pa ni želela zanikati njegove trditve, da so mediji sovražniki ljudstva.

Novinar CNN Jim Acosta je medtem na Twitterju objavil video posnetek iz enega od julijskih nastopov ameriškega predsednika na Floridi na katerem ljudje besnijo zaradi prisotnosti novinarjev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • URIAH HEEP 18:18 17.avgust 2018.

    Seveda so proti njemu, ker pucajo pedofelijo... in se počasi približujejo novinarjem, politikom... Že več kot 45.000 zapečatenih ovojnic od Oktobra 2017 čaka na sodiščih. Ko bodo te odprli se bo hitro pokazalo, da tisti ki najbolj kriči proti Trampu, ...prikaži več je verjetno v teh. Igralci ,politiki, senatorji...

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 10:11 17.avgust 2018.

    Dol s Trumpom, dol s fašist, nacisti in desničarji!

  • NeAnonimni 12:40 16.avgust 2018.

    300 medijev.. koliko je pa realno različnih lastnikov? eden, dva?