Svet
34 ogledov

Več kot 350 hrvaških zdravnikov prejemalo podkupnine?

Farmal
1/2
Marko Jurinec/Pixsell
Na hrvaškem poteka obsežna protikorupcijska operacija proti farmacevtom in zdravnikom. Policija je že prijela upravo farmacevtskega podjetja Farmal, ki naj bi zdravnikom plačevala, da so predpisovali njihova zdravila.

Na severozahodu Hrvaške, v Varaždinu in Ludbregu, poteka velika protikorupcijska operacija hrvaškega tožilstva, poimenovana Hipokrat, med katero so prijeli celotno upravo ludbreškega farmacevtskega podjetja Farmal, poroča Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani. Kot dodaja, Farmal posluje v okviru velike nemške družbe Dermapharm.

Aretirana uprava Farmala in 27 zaposlenih

Kot poročajo hrvaški mediji, so aretirali edinega člana uprave, ki je hkrati direktor Farmala, Dražena Dedija. Poleg njega so aretirali tudi vseh 27 komercialistov podjetja iz Ludbrega, ki jih bremenijo združevanja zaradi storitve kaznivega dejanja, še navaja splitski časnik

Tožilstvo je operacijo Hipokrat sprožilo zaradi suma podkupovanja zdravnikov splošne medicine v različnih delih Hrvaške. Kazensko naj bi ovadili 50 zdravnikov, ki naj bi v preteklih letih prejemali podkupnino, da bi favorizirali izdelke Farmala, dodaja Slobodnadalmacija.hr. Med preiskavo naj bi preverjali približno 500 zdravnikov.

"Nobene oblike korupcije na bom trpel"

Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je novinarjem v Splitu medtem potrdil, da je osumljenih 350 zdravnikov splošne prakse z vse Hrvaške. Ob tem je poudaril, da morajo biti zdravniki absolutno neodvisni od farmacevtske industrije in interesa zasebnikov.

"Nobene oblike korupcije v zdravstvu ne bom trpel, prav tako pa ne bom imel posluha za tiste, ki javni interes zlorabljajo v lastno korist," je izjavil Ostojić, ki je podprl operacijo tožilstva.

"Vsak evro, vložen v boj proti korupciji, prinaša celo osem evrov prihrankov v zdravstvu," je še povedal Ostojić. Potrdil je, da ga je državni tožilec Mladen Bajić zjutraj osebno obvestil o začetku aretacij, ki so sledile trimesečni preiskavi.

Privedli jih bodo postopoma

Vseh osumljenih zdravnikov ne bodo prijeli hkrati, da ne bi ogrozili sistema primarne zdravstvene oskrbe. Na Hrvaškem je med 4.500 in pet tisoč splošnih zdravnikov.

Farmalov obrat v Ludbregu danes ne obratuje, pred poslopjem je mogoče videti avtomobile policije in tožilstva, poročajo hrvaški mediji. Podjetje je sicer registrirano za proizvodnjo in distribucijo generičnih zdravil.

Na svoji spletni strani ponuja več kot 40 znamk različnih zdravil. Lani je postal član nemške skupine Dermapharm AG, ki je generična farmacevtska družba iz Grünwalda pri Münchnu.

Komentarjev 3
  • feferon 13:35 13.november 2012.

    Naši nimajo cajta, sicer pa je brez veze, ker tako nič ne dokončajo kot je treba.

  • linka 17:40 12.november 2012.

    KAJ PIŠETE O HRVATIH O SEBI NAPIŠIMO ,DA PRI NAS VERJETNO NI NIČ DRUGAČE

  • bobr 16:20 12.november 2012.

    Zdravila ali zgodba o prevari?11. 2. 2010http://www.mladina.si/49653/lidija-gajski-zdravnica-in-avtorica-knjige-zdravila-ali-zgodba-o-prevari/Knjiga v kateri razkriva prevare farmacevtske industrije,hkrati pa ostro kritizira zdravnike in politike, ki se tej industriji brez pomisleka udinjajo.