Svet
38 ogledov

Več kot 50 mrtvih v potresu

Potres na Kitajskem Reuters
Kitajsko je stresel močan potres, v katerem je umrlo več kot 50 ljudi, ranjenih je okoli 300.

Danes zjutraj je provinco Gansu na severozahodu Kitajske stresel potres, prvi sunek je imel  magnitudo 5,9, drugi 5,6. Potres je sprožil plazove, številne hiše v bližnjem mestu Dingxi in drugih manjših krajih so poškodovane ali porušene, nekateri predeli so ostali brez elektrike. Po zadnjih podatkih naj bi bilo mrtvih okrog 50, a žrtve še preštevajo, več kot 300 ljudi pa je ranjenih.

Na prizadeta območja so že poslali več sto pripadnikov vojaških sil, med njimi 120 specialistov reševalcev, preživele pa iščejo tudi gasilci in reševalni psi, poroča BBC. Kitajski uradniki že obiskujejo mesta v okrožju, da bi ocenili škodo. Na širšem območju je bila prekinjena komunikacija, še po potresu pa so težave povzročali zemeljski plazovi.

Prve ocene števila žrtev so lahko povsem napačne

Prve ocene števila žrtev potresov na Kitajskem so pogosto veliko manjše od končnih številk zaradi težkega dostopa do lokalnih skupnosti, ki jih odlomljene skale in plazovi odrežejo od pomoči. Leta 2008 so najprej poročali, da je potres v provinci Sečuan zahteval pol ducata življenj, končno število mrtvih pa je doseglo 87 tisoč, navaja The New York Times. Vendar je bil potres takrat veliko močnejši. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.