Svet
16 ogledov

Več kot sto mafijcev za zapahi

Državni tožilec Eric Holden je rezultate akcije predstavil na tiskovni konferenc Žurnal24 main
Zvezni agenti so aretirali več kot sto ljudi, domnevnih članov mafijskih družin Gambino, Colombo, Bonanno, Genovese in Lucchese. V akciji je sodelovalo več kot 800 agentov in policistov.

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je na območju New Yorka, New Jerseyja in Rhode Islanda izvedel eno najobsežnejših akcij. Med aretiranimi so ljudje, ki jih iščejo zaradi načrtovanja umorov, požigov, izsiljevanja, trgovanja z drogo, nezakonitega prirejanja iger na srečo in umorov. Nekatera izmed dejanj segajo vse do leta 1981, so za CNN dejali viri, ki poznajo primer. Med pridržanimi so številni vidni člani mafijskih družin.

Aprila 2010 je 14 članov družine Gambino, med njimi tudi tedanji domnevni vodja Daniel Marino, priznalo krivdo za umore, izsiljevanje in prostitucijo mladoletnikov.

"Nekateri so obtoženi klasičnih mafijskih umorov, s katerimi so želeli odstraniti domnevne rivale. /.../ V enem izmed primerov je bila žrtev umorjena med neuspelim poskusom ropa. Dve žrtvi sta bili umorjeni, potem ko je v baru prišlo do spora zaradi polite pijače,“ je dejal državni tožilec Eric Holder.

Vprašanja o ponovnem vzponu mafije
Do aretacij je prišlo v času, ko so se pojavila ugibanja in strah pred vnovičnim vzponom organiziranega kriminala na območju New Yorka in New Jerseyja. "Vrste vodij mafijskih družin so zvezni agenti in lokalna policija skozi leta uspešno skrčili,“ ocenjuje James B. Jacobs, profesor na newyorški pravni fakulteti. "Težko verjamem, da so se sposobni rekonstruirati na prejšnje stanje.“

Mafijske družine so doživele hud udarec, ko so nekateri njihovi vidni člani začeli sodelovati z oblastmi. Prvi med njimi je bil šef družine Lucchese Alphonse D'Arco. Svoje pajdaše je izdal tudi Salvatore Gravano, član družine Gambino. Njegovo pričanje je bila podlaga za obsodbo legendarnega mafijskega šefa Johna Gottija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.