Svet
1447 ogledov

Več mrtvih v streljanju v nemškem mestu Hanau

streljanje Nemčija Epa
V dveh streljanjih v nemškem mestu Hanau v bližini Frankfurta je bilo v sredo zvečer oziroma v noči na danes ubitih več ljudi.

V dveh streljanjih v nemškem mestu Hanau v bližini Frankfurta je bilo v sredo zvečer oziroma v noči na danes ubitih najmanj devet ljudi. Več ur po napadih na dveh različnih krajih je policija v stanovanju v Hanauu odkrila truplo domnevnega strelca ter še eno truplo. Skupno je umrlo 11 ljudi.

Zaradi razsežnosti nasilnega dejanja je preiskavo prevzelo zvezno tožilstvo, so danes potrdili v Karlsruheju.

Številni mediji, med njimi nemška tiskovna agencija dpa in televizija Hessenschau, so ob navajanju varnostnih virov poročali, da je imel moški skrajno desne motive. Zvezno tožilstvo je sicer potrdilo, da so našli namige, da bi lahko bilo dejanje uperjeno proti tujcem.

streljanje Nemčija | Avtor: Epa Epa

Preiskovalci so našli pismo o priznanju in videoposnetek. Posnetek je nekaj dni pred dejanjem objavil na portalu Youtube. V njem govori tekoče angleško o "osebnem sporočilu za vse Američane". Posnetek, ki je bil danes zjutraj še viden, je bil najverjetneje posnet v stanovanju.

V posnetku na Youtubeu domnevno Tobias R., kot so ga identificirali pri časniku Bild, govori o podzemeljskih vojaških ustanovah v ZDA, v katerih zlorabljajo otroke in jih ubijajo. Ameriške državljane poziva, naj se prebudijo in se temu zoperstavijo. Storilec naj bi na spletu objavil še več drugih posnetkov o svojih stališčih, med drugim naj bi v enem trdil, da Nemčijo upravlja tajna služba. Negativno je govoril tudi o migrantih iz arabskih dežel in Turčije.

Napadalec je na dveh krajih vdrl v bare, kjer je ubil skupno devet ljudi, med njimi najmanj eno žensko. Prvi streli v so odjeknili v sredo okoli 22. ure. Po informacijah Bilda naj bi bile žrtve kurdskega porekla. Po več urah iskanja je policija našla moškega mrtvega v njegovem stanovanju, poleg njega je bilo še eno truplo. Po poročanju nekaterih medijev, naj bi šlo za njegovo mamo.

Poleg smrtnih žrtev je bilo v streljanjih ranjenih več ljudi. Poročali so o najmanj štirih huje ranjenih.

streljanje Nemčija | Avtor: Epa Epa

Župan mesta z okoli 100.000 prebivalci Claus Kaminsky je bil v odzivu na napad videti pretresen. "To je bil grozljiv večer, s katerim se bomo gotovo še dolgo ukvarjali in se ga z žalostjo spominjali," je povedal po poročanju nemških medijev. Sožalje družinam žrtev je na Twitterju izrazil tudi tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. Izrazil je upanje, da bodo ranjeni čim prej okrevali. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je zaradi napada spremenila svoje potovalne načrte in spremlja razvoj dogodkov.

Nemčija je bila od leta 2016 tarča več napadov skrajnežev. Decembra 2016 je v terorističnem napadu s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu umrlo 12 ljudi. Oktobra lani pa sta bila v antisemitskem napadu v mestu Halle ubita dva človeka.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • andrej084 10:35 20.februar 2020.

    Največji krivci za taka dejanja so tisti, ki so v imenu "dobrodošlice" odprla vrata ljudem, ki se jih praktično ne da zaposliti, in po cel dan vlečejo vodno pipo, prejemajo hrano in denar, medtem, ko morajo ostali delati in plačevati ...prikaži več davke, da lahko taista država plačuje nezaposlenim za nedelo. Ko se bo tudi v Nemčijo zavlekla kriza, bo takih dogodkov še več. Tudi v drugih državah.

  • maresem 10:03 20.februar 2020.

    Naj vam dajo tinte piti musliči... welcome refuges.... še tako naprej - kreteni.

  • vec 09:29 20.februar 2020.

    še navozit islama v državo