Svet
6 ogledov

Več mrtvih v zračnem napadu Sudana na Južni Sudan

Sudan www.tomokriznar.com
V zračnem napadu sudanskega letala na mesto Bentiu v Južnem Sudanu je danes umrlo pet oseb, šest pa jih je bilo ranjenih. Sudansko letalo je na Bentiu, ki leži ob meji med državama, odvrglo tri bombe.

Napadalcem ni uspelo uničiti mostu, ki Bentiu povezuje s cesto, ki vodi proti meji med Južnim Sudanom in Sudanom, v zadnjih dneh prizorišču silovitih spopadov med državama, je povedal predstavnik lokalnih oblasti.

Sudan je Bentiu iz zraka napadel že drugič v zadnjih treh dneh, potem ko je četrtek razglasil začetek ofenzive, v okviru katere želi osvojiti ozemlje, ki ga nadzorujejo sile Južnega Sudana. Te so v sredo zavzele z nafto bogato mesto Heglig, eno od maloštevilnih naftnih nahajališč, ki so po osamosvojitvi Južnega Sudana ostala Sudanu.

Uradnih informacij o koordinatah sudanskih in južnosudanskih vojakov sicer trenutno ni.

Polkovnik južnosudanske vojske Philip Aguer sicer zatrjuje, da Južni Sudan ne namerava zapustiti Hegliga, četudi mesto in okolico z napadi iz zraka silovito oblega sudanska vojska in ne glede na pozive Varnostnega sveta Združenih narodov.

VS ZN je predsednika Sudana Omarja al Baširja in predsednika Južnega Sudana Salvo Kiirja pozval k diplomatskemu reševanju spora, Sudan h koncu zračnih napadov, Južni Sudan pa k umiku iz Hegliga.

Spomnimo

Gre za najsilovitejše spopade med Sudanom in Južnim Sudanom, odkar je ta julija lani razglasil neodvisnost v skladu z mirovnim sporazumom iz leta 2005. Sporazum je končal vojno med severnim in južnim delom Sudana med letoma 1983 in 2005, v kateri je umrlo okoli dva milijona prebivalcev južnega Sudana, okoli štiri milijone ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Napetosti med državama se po neodvisnosti Južnega Sudana zaostrujejo predvsem zaradi razmejitve sredi naftnih polj. Strani pa napetosti stopnjujeta tudi z medsebojnimi obtožbami, da podpirata upornike druga proti drugi.

Južnemu Sudanu je pripadla večina naftnih polj, a je na severu v Sudanu ostala vsa naftno predelovalna industrija, vključno z naftovodi za izvoz nafte. Strani se že dlje časa pogajata o rešitvi, ki bi pravično zadovoljila obe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.