Svet
2981 ogledov

Več otrok prejelo napačno cepivo proti covidu-19

cepivo Anže Petkovšek Cepivo proti Covid-19
V Nemčiji je več otrok pomotoma bilo cepljenih z napačnim cepivom.

Več otrok v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija v Nemčiji je bilo v nedeljo pomotoma cepljenih s cepivom proti covidu-19 podjetja Moderna, ki še ni bilo odobreno za njihovo starostno skupino, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili lokalni uradniki.

V cepilnem centru v okrožju Olpe v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija je več otrok prejelo cepivo podjetja Moderna, čeprav je bilo za otroke doslej odobreno le cepivo podjetij Pfizer in BioNTech. "Starše smo nemudoma obvestili o dogodku," so po poročanju dpa sporočili iz okrožja Olpe. V pogovoru z direktorjem centra za cepljenje so namreč izvedeli, da za otroke med 5. in 12. letom starosti cepivo Moderne še ni bilo odobreno s strani Evropske agencije za zdravila (Ema).

Ob odhodu iz cepilnega centra pri otrocih sicer niso opazili nobenih težav, kljub temu pa so dogodek na zahtevo staršev prijavili policiji. Števila vpletenih otrok niso razkrili, poroča dpa.  

Center bo napako enega od zaposlenih izkoristil kot priložnost za pregled vseh postopkov pri cepljenju, predvsem v primeru cepljenja otrok. "Če bomo odkrili še kak podoben primer, bodo starši o tem obveščeni," so zatrdili.  

Ema je novembra prižgala zeleno luč za cepivo Pfizer/BioNTech za otroke od 5. leta starosti naprej. To je tudi prvo in zaenkrat edino cepivo v EU, ki je bilo odobreno za mlajše od 12 let. Otroci sicer prejmejo le tretjino odmerka za odrasle.

Preiskujejo smrt, povezano s cepljenjem 

Z Nove Zelandije medtem poročajo o primeru smrti 26-letnega moškega, ki je bil cepljen s cepivom Pfizer in se je po tem pri njem pojavil miokarditis (vnetje srčne mišice) po prejemu prvega odmerka. Glede na razpoložljive informacije je pristojna komisija prišla do sklepa, da je smrt verjetno povezana s cepljenjem. Moški je umrl znotraj obdobja 14 dni po cepljenju in v času po cepljenju ni iskal zdravniške pomoči. 

Komisija je ob tem poudarila, da je tveganje še vedno manjše kot korist cepljenja.

Na Novi Zelandiji sicer preiskujejo še dve smrti, ki bi lahko bili povezani s cepljenjem. V prvem primeru gre za 13-letnega dečka, ki naj bi prav tako imel simptome miokarditisa. V drugem primeru pa za moškega, starega med 60 in 70 leti, katerega smrt pa zelo verjetno ni povezana s cepivom. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Pišmevuh 20:06 20.december 2021.

    Korist je večja, če umre sosedov mulc.

  • Ender3 17:18 20.december 2021.

    Nad otroci se izvaja genocid z cepivi, ki niso testirana na genotoksično. Iskati krivca potem bo, hudo prepozno in neučinkovito. Starši za zdravje otrok gre in, ne za vprašljivo zaščito pred to načrtovano epidemijo.

  • rd2dmk2 16:13 20.december 2021.

    samo 2 možnosti sta glede napačnega cepljenja otrok. prva je da so cepilci dobili direkten ukaz da naj cepijo, in bodo direkt na otrokih testirali cepivo. če rata rata, če ne pa butasta cepilca mal okregat. druga varianta je pa ...prikaži veča čist po nemško in po merklovo.. na flaši piše MODERNA. v latibici.. ne pa v cirilici, turščini al pa arabščini, pa tudi ni slikc za nepismene švabe.. tolk da se ve kdo cepi v nemčiji. pri nas bodo pa nadzorniki tipa Carota, špikali pa kaki nekvalificiranci iz ZRSZ.