Svet
6 ogledov

Več sočutja za afriške otroke kot grške šolarje

christine lagarde Žurnal24 main
Prevzamite odgovornost in se prenehajte izogibati davkom, Atenam sporoča direktorica Mednarodnega denarnega sklada (MDS) Christine Lagarde.

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je izjavila, da ima več sočutja za afriške otroke kot za šolarje v Grčiji, katerih starši ne plačujejo davkov. Grškim volivcem je v intervjuju za britanski Guardian tako hotela sporočiti, da mednarodni posojilodajalci ne bodo odstopili od zahtev po varčevalnih urepih v zameno za sredstva. Grke je posvarila pred radikalno levičarsko stranko Siriza, ki bi lahko prav z obljubami blažjega varčevanja in z zavrnitvijo pogojev iz Evrope zmagala na predčasnih parlamentarnih volitvah 17. junija.

Na vprašanje, ali je ne skrbi, da si v Grčiji nekatere nosečnice ob porodu ne morejo več privoščiti babice in bolniki ne zdravil, je odgovorila: "Bolj me skrbi za otroke v kaki vasici v Nigerju, ki imajo le dve uri pouka dnevno in si tudi po trije v šoli delijo stol, pri tem pa gorijo od želje po učenju. Na te otroke mislim ves čas. Prepričana sem, da potrebujejo veliko več naše pomoči kot ljudje v Atenah."

"Za desetletja lepega življenja zdaj plačajte"

V Grčiji jo moti predvsem razširjenost neplačevanja davkov, zaradi česar je socialna država na psu, je prepričana. Grčija s strani MDS ne bo deležna posebne obravnave, saj mora sklad poskrbeti tudi za države v razvoju. Zato nima slabe vesti, ko je treba bogati državi naložiti težke pogoje. "Moja naloga je stvari imenovati s pravim imenom ne glede na to, s kom govorim, in povem vam, da je včasih težje zahtevati varčevalne ukrepe od držav, ki imajo letni bruto dohodek na prebivalca od tri tisoč do pet tisoč dolarjev (Grčija ima vsaj petkrat večjega), saj dobro vem, kaj to potem pomeni za socialni sistem in pomoč revnim," je pojasnila.

Na vprašanje, ali hoče Grkom in ostalim Evropejcem povedati, da so desetletja lepo živeli, zdaj pa je prišel čas, ko je treba plačati, je odgovorila: "Tako je."

Komentarjev 1
  • Žurnalček 20:18 27.maj 2012.

    Ste videli danes na TV kako se en Grk razburja , da je imel penzijo 1750 € , sedaj so mu jo pa zmanjšal na 1200 € . Gonte barabe Balkanske ven iz EU !