Svet
15 ogledov

Več turistov ne prinese več

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Po besedah hrvaškega ministra za turizem Bajsa je tretji konec tedna v juliju na Hrvaškem letovalo okrog 350 tisoč turistov več kot v enakem času lani. Ti turisti pa niso zapravljivci.

Med obiskom v Zatonu pri Zadru je Bajs povedal, da je na Hrvaškem – v nasprotju z ostalimi svetovnimi trendi – v porastu kamping turizem. V svetovnem merilu naj bi bila ta veja turizma v močnem padcu (10 do 20 odstotkov), na Hrvaškem pa naj bi beležili 3,7-odstotno rast. "30 odstotkov vseh nočitev je ustvarjenih ravno v kampih,“ je povedal minister Bajs.

V začetku julija je Bajs opozoril premierko Kosorjevo, naj ne pričakuje, da bi turizem rešil proračun. Kosorjeva je takrat vendarle poudarila, da bodo prihodki od turizma pomemben element v stabilizaciji proračuna, na kar ji je Bajs odgovoril, da bo "turizem težko karkoli reševal“.

Za tiste, ki hočejo "sonce in morje"
"Mediteran, kot je bil nekoč,“ je letošnji slogan Hrvaške turistične organizacije, ki jasno opisuje, s čim želi Hrvaška pritegniti svoje goste. V svetu jo prikazujejo kot državo tisočih otokov, čudežne narave, bogate kulturne dediščine; na ta način želijo pritegniti goste, ki od letovanja ne pričakujejo "nepozabne zabave“, pač pa enostavno "sonce in morje“ skupaj s kakšnim izletom v mesta, bogata s kulturno in naravno dediščino.

Tudi sam pogled na spletno stran Hrvaške turistične organizacije potrjuje, da se Hrvaška želi prodajati zlasti z naravo in arhitekturo. Kot piše Index.hr, je to gotovo prednost Hrvaške v primerjavi z ostalimi državami v regiji, vprašanje pa je, v kolikšni meri lahko Hrvaška od tega tudi živi. Namreč večje število gostov ne pomeni nujno tudi večjega zaslužka.

Takih, ki bi zapravljali, ni
"Zgovoren podatek je, da je v porastu kamping turizem; kampirajo najpogosteje mladi ljudje, ki cele dneve preživljajo na plaži, živijo pa od paštete in kruha,“ je razmišljal hrvaški minister za turizem Bajs. Nadaljeval je, da je v kampih najti še družine, ki so nagnjene k liberalnejšemu načinu življenja, ki na počitnicah v prvi vrsti iščejo mir in stik z naravo, v kampe pa pridejo s prikolicami in bivalnimi avtomobili, ki skoraj po pravilu pokajo od vse hrane, ki jo peljejo s seboj.

V obdobju težke finančne krize in novih zadolževanj Hrvaški niso potrebne trume turistov, ki ležijo na hrvaških plažah, pač pa turisti, ki bi zapravljali. Glede na prejšnje podatke – razmišljajo hrvaški turistični delavci – pa takšnih ni.

Minister Bajs se je odzval tudi na pisanje srbskega Pressa, češ da je za srbske turiste boljše, da se zaradi pogostih incidentov izognejo območju Zadra in Šibenika. Povedal je, da "to priporočilo ni upravičeno, saj incidentov s srbskimi gosti ni nič več od incidentov z gosti iz ostalih držav“. Poleg tega je poudaril, da je v vseh primerih posredovala policija, kar potrjuje, da se je pravna država ustrezno odzvala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.