Svet
28 ogledov

Večje podnebne spremembe, več nasilja

Žurnal24 main
Nova raziskava kaže, da so večje klimatske spremembe povezane s povečanim nasiljem po vsem svetu.

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da so že neznatne temperaturne spremembe ali padavine povezane tako z vedno večjim številom napadov, posilstev in umorov, kot tudi nemirov in vojn. Ekipa je prišla do zaključka, da bo svet zaradi napovedanih klimatskih sprememb postal še bolj nasilen, poroča BBC.

Marshall Burke iz kalifornijske univerze je ob tem povedal: "Gre za povezavo, ki jo opazujemo že dlje časa na vseh večjih kontinentih po svetu. Povezave med klimatskimi spremembami in posledicami konfliktov so pogosto zelo velike."

Znanstveniki so pod drobnogled vzeli 60 raziskav z vsega sveta, kjer podatki zajemajo na stotine let. Ugotovili so, da obstaja znatna povezava med klimo in nemiri. Kot primer so navedli povečano nasilje v družini v Indiji med zadnjo sušo, med vročinskim valom v ZDA pa več napadov, posilstev in umorov. Omenili so tudi nasilja po Evropi in vojne v Afriki.

Burke pravi, da je treba "še vseeno biti previden, saj se ne more vsak dogodek pripisati klimi, vendar se pojavi nekaj zelo zanimivih rezultatov." Znanstveniki pravijo, da skušajo sedaj razumeti, zakaj obstajajo takšne povezave.

"Literatura ponuja veliko različnih namigov. Eden od glavnih so ekonomski pogoji. Znano je, da klimatske spremembne vplivajo na ekonomske pogoje po vsem svetu, še posebej kmetijske predele,“ še pojasnjuje Burke.

Obstaja veliko dokazov, da ekonomske spremembe vplivajo na odločitev ljudi, ali se bodo na primer pridružili nekemu uporu ali ne. Druga razlaga pa je fiziološke narave, saj nekatere raziskave trdijo, da na primer vročina v ljudeh vzbuja agresivnost.

Dvig temperature za samo dve stopinji bi lahko zvišal kriminal za 15 odstotkov, v nekaterih regijah pa bi se nemiri lahko povečali za 50 odstotkov, še ocenjujejo znanstveniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.